Briti uueks Brexiti ministriks nimetati Dominic Raab (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suubritannia uus Brexiti minister Dominic Raab.
Suubritannia uus Brexiti minister Dominic Raab. Foto: TOLGA AKMEN / AFP / SCANPIX

Briti peaminister Theresa May nimetas pärast Davis Davise tagasiastumist täna uueks Brexiti ministriks elamumajandusministeeriumi euroskeptilise alamministri Dominic Raabi.

«Kuningannal oli hea meel kinnitada parlamendisaadik Dominic Raab Euroopa Liidust lahkumise riigiministriks,» teatas Downing Street avalduses.

Alates 2016. aasta juulist Brexiti ministrina tegutsenud Davis teatas lahkumisest kirjas, mis oli äärmiselt kriitiline valitsuse reedesel nõupidamisel saavutatud kokkuleppe suhtes.

Brexiti minister on ühtlasi Briti pealäbirääkija lahkumiskõnelustel Euroopa Liiduga.

Briti valitsus jõudis reedel terve päeva kestnud nõupidamise järel üksmeelele püüelda lahkumiskõnelustel EL-iga kokkuleppe poole Brexiti-järgses Ühendkuningriigi ja EL-i vabakaubanduspiirkonnas vahetatavatele kaupadele.

Briti valitsuse ettepanekute järgi säilitaksid Suurbritannia ja EL Brexiti järel ühised reeglid kaupadele, mille seas on põllumajandustooted ja toidukaubad ning London nõustuks sõlmitavas lepingus harmoniseerimise jätkumisega ainult nende EL-i reeglitega, mis on vajalikud tõrgete vältimiseks osapoolte piiril.

«Kokku lepitud poliitika üldsuund jätab meid parimal juhul nõrka läbirääkimispositsiooni, võimalik, et see viib meid ka väljapääsmatusse olukorda,» kirjutas Davis pöördumises Mayle. «Reedene ettepanek muudab parlamendi kontrolli illusoorseks.»

Iseäranis kriitiline oli Davis ühiste reeglite plaani suhtes, mis võimaldaks kaupade vaba liikumist, väites, et see annaks suure osa Briti majandusest EL-i kontrolli alla.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles