USA kardab konflikti Lõuna-Hiina merel

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne
Pilt on illustratiivne Foto: SCANPIX

Ühendriikide kaitseminister Robert Gates avaldas täna kartust Lõuna-Hiina merel puhkeda võivate kokkupõrgete üle.

Gates tõdes Singapuris toimunud julgeolekukonverentsil, et Lõuna-Hiina mere piirkonnas asuvatel Kaug-Aasia riikidel puudub mehhanism tülide rahumeelseks lahendamiseks, vahendas uudistevõrk AFP.

Piirkonnas asub lisaks Hiinale hulgaliselt teisigi riike, mis peavad vaidlusalust territooriumi endale kuuluvaks. Sellisteks riikideks on näiteks Taiwan, Filipiinid, Vietnam, Malaisia ja Brunei.

«Me ei tohi aega kaotada,» kinnitas Gates, kelle sõnul pole kokkupõrked kellegi huvides ning piirkonnas paiknevad riigid peaksid kokku leppima multilateraalses mehhanismis, mis võimaldaks territoriaaltülisid kõigi poolt tunnustatud reeglite abil lahendada.

Viimati lahvatas tüli Hiina ja Vietnami vahel Lõuna-Hiina meres asuvate Spratly saarte üle, kus Vietnam viib läbi nafta- ja maagaasi ammutamise uuringuid. Hanoi süüdistas Hiinat Vietnami suveräänsuse rikkumises, nõudes kahjutasu ka minevikus tehtud rikkumiste eest.

Peking teatas vastuseks, et Vietnami uuringutegevus kahjustab Hiina huve ja õigusi, süüdistades Vietnamit riikidevahelise kokkuleppe rikkumises. Hiina väitel viibisid Vietnami laevad Hiina territooriumil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles