Portugallased valivad täna parlamenti

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jose Socrates.
Jose Socrates. Foto: SCANPIX

Majandusraskustesse sattunud Portugalis toimuvad täna erakorralised parlamendivalimised, kus olulisel kohal on kärpeküsimus.

Arvamusuuringute järgi edestab peamine opositsioonipartei, paremtsentristlik Sotsiaaldemokraatik Partei (PSD) praegu võimul olevaid sotsialiste, kuid ei kogu parlamendis absoluutse enamuse saavutamiseks piisavalt hääli, vahendas BBC.

Uuringud näitavad, et PSD toetus küündib umbes 37 protsendini, sotsialistide valijaid on aga hinnanguliselt 31 protsenti.

See, et Portugal erakorralistest parlamendivalimistest ei pääse, sai selgeks märtsis, kui vasaktsentristliku vähemusvalitsuse peaminister José Sócrates sidus oma jätkamise valitsusjuhina parlamendihääletusega, kus opositsioon lükkas tagasi valitsuse neljanda kärpekava sel aastal.

Selle aja jooksul on Lissabon pöördunud abipalvega Euroopa stabiilsusfondi (EFSF) poole ning kokku on lepitud 70 miljardi euroses laenuabipaketis. Sisuliselt valivadki portugallased riigile valitsust, kes riigis ebapopulaarseid kärpeid peab hakkama ellu viima.

Sotsialist Sócrates ja sotsdemokraatide liider Pedro Passos Coelho süüdistavad teineteist võlakriisi tekitamises ning abivajaja seisusse sattumises. Valimiseelses debatis on olulisel kohal ka riigi 12-protsendiline töötusmäär ja riigi seiskunud majandusareng.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles