Obama võttis esimese linna

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA demokraatide presidendinominent Barack Obama noppis juba öösel oma esimese võidu täna kulmineeruvatel valimistel, kui ta oli oma vabariiklasest rivaalist John McCainist kindlalt edukam New Hampshire’i väikelinnas, mis traditsiooniliselt esimesena hääletab.

Dixville Notchi elanikud kirdeosariigi kirdenurgas andsid seekord häältega 15-6 oma kindla toetuse mustanahalisele demokraadile, vahendas CNN. Hääletus algas seal kohaliku aja järgi vahetult pärast südaööd ning valijate aktiivsuseks märgiti sada protsenti.

1960. aastast valimisi avava linnakese elanikud on varem eelistanud pigem vabariiklasi ning demokraatide kasuks kalduti esimest korda viimase neljakümne aasta jooksul. 75 elanikuga väikelinna tulemus ei mõjuta kuigivõrd valimiste üleriiklikke tulemusi ega isegi osariigi enda oma mitte, kuid on siiski sümboolne.

New Hampshire'is algasid keskööl valimised ka teises külasuuruses linnakeses ning sealgi oli edukam Obama. Hart's Locationi elanikud toetasid mustanahalist Illinoisi senaatorit häälteenamusega 17-10.

Ameerika Ühendriikidele valitakse täna uut, järjekorras 44. presidenti. Urnide juurde oodatakse kokku vähemalt 130 miljonit hääleõiguslikku kodanikku, vahendas Reuters. Ligi kolmandik nimekirjadesse kantutest on oma valiku teatavaks teinud juba eelhääletusel.

Eesti aja järgi algab põhihääletus täna keskpäeval. Esimesed jaoskonnad suletakse idaranniku aja järgi kell kuus õhtul Indianas ja Kentuckys. Eestis näitab kell siis juba uue päeva esimest tundi. Seitsme järgneva tunni jooksul lõpetatakse hääletamine ka ülejäänud osariikides, kõige viimasena Aleuutidel.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles