Ukraina ja Venemaa on lähedal piiritüli lahendamisele

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Lavrov.
Sergei Lavrov. Foto: SCANPIX

Venemaa välisministri Sergei Lavrovi sõnul on Ukraina ja Venemaa lähedal kahe riigi vahelise piiritüli lahendamisele.

«Kertši väina küsimuses saavutati kvalitatiivne läbimurre. Me jõudsime Ukraina juhtkonnaga põhimõttelisele kokkuleppele, kuidas seda probleemi lahendada,» kinnitas Lavrov usutluses Vene raadiojaamale Ehho Mokvõ, vahendas uudisteagentuur RIA Novosti.

Kuigi Ukraina ja Venemaa vaheline merepiir on kinnitatud mitme riikidevahelise lepinguga ning vastab ka ÜRO mereõiguste konventsioonile, pole riigid jõudnud tänaseni kokkuleppele Aasovi mere jagamises.

1954. aastal koos Krimmiga Ukraina koosseisu läinud vaidlusaluse Tuzla saare olemasolu võimaldab Ukrainal kontrollida Musta merd Aasovi merega ühendavat Kertši väina. Ka on Aasovi meri oluline nafta- ja gaasileiukoht.

Venemaa hinnangul on Ukraina pannud piiri paika ühepoolselt. Samuti ei tunnista Moskva Nõukogude-aegset administratiivpiiri ning on kutsunud naaberriiki üles Kertši väina jagama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles