Taas Türgi presidendiks vannutatud Erdoğan sai varasemast suurema võimu (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Recep Tayyip Erdoğan andmas parlamendis ametivannet.
Recep Tayyip Erdoğan andmas parlamendis ametivannet. Foto: Lefteris Pitarakis / AP / Scanpix

Recep Tayyip Erdoğan vannutati täna teiseks ametiajaks Türgi presidendiks volitustega, mida on põhiseaduse muutmisega tunduvalt laiendatud.

Erdoğan andis riigipeana ametivande parlamendi erakorralisel istungil ning osaleb seejärel presidendipalees suurejoonelisel tseremoonial, millega märgitakse Türgi üleminekut presidentaalsele valitsemissüsteemile.

«Vannun oma au nimel suure Türgi rahva ees, et töötan erapooletult kohuse täitmiseks, mille olen endale võtnud,» lausus president vannet andes.

Erdoğan võitis 24. juuni ennetähtaegsed presidendivalimised esimeses voorus, kogudes 52,5 protsenti häältest.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan saabumas koos abikaasa Emine Erdoğaniga parlamenti ametivannet andma.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan saabumas koos abikaasa Emine Erdoğaniga parlamenti ametivannet andma. Foto: KAYHAN OZER / AFP / SCANPIX

Presidendi ametissevannutamisega jõustub Türgis presidentaalne süsteem, millele rahvas 2017. aasta aprillis referendumil napi toetuse andis.

Erdoğani Õigluse ja Arengu Partei (AKP) jäi samal päeval peetud parlamendivalimistel ilma parlamendienamusest, kuid koos Rahvusliku Liikumise Parteiga (MHP), kellega ta on sõlminud poliitilise liidu, on võimuparteil võimalik parlamendis ülekaal säilitada.

Erdoğan on Türgi president alates 2014. aasta augustist, aastatel 2003–2014 oli ta peaminister.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles