Porošenko: Kreml lubagu rahuvalvajad kogu Donbassi okupeeritud alale (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukrainlaste kontrollpunkt Donbassis.
Ukrainlaste kontrollpunkt Donbassis. Foto: SCANPIX

Vene võimud peavad nõustuma ÜRO rahuvalvemissiooni lubamisega kogu Donbassi okupeeritud alale, muuhulgas Kiievi kontrolli alt väljas olevale Vene-Ukraina piirilõigule, ütles Ukraina president Petro Porošenko esmaspäeval.

«Usun, et ainus viis olukorda muuta on sulgeda Vene-Ukraina kontrollimata piirilõik agressorriigiga ja tagada Minski lepete täitmine,» ütles Porošenko Brüsselis ühisel pressikonverentsil Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tuski ja Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeriga.

Porošenko ütles Ukraina-EL-i järjekorras 20. tippkohtumise järel ka, et hindab kõrgelt EL-i nõukogu hiljutist otsust pikendada Venemaale Ukraina territoriaalse terviklikkuse rikkumise eest kehtestatud sanktsioone.

«Hoolimata kõigist Venemaa võltsarvestustest sunnivad sanktsioonid Kremli maksma tohutut hinda oma rahvusvaheliste kuritegude eest ja see jätkub, kuni ta muudab oma käitumist,» lausus Ukraina president.

Tusk ütles, et Minski leppeid Donbassi konflikti reguleerimisest tuleb täita täies mahus ja EL jätkab Venemaalt selle nõudmist. Ülemkogu eesistuja sõnul on alates konflikti puhkemisest 2014. aasta aprillis hukkunud üle 10 000 ja vigastada saanud üle 24 000 inimese.

Poola ekspeaminister kutsus Venemaad tunnistama oma vastutust Malaisia reisilennuki allatulistamise eest Donbassi kohal 2014. aasta juulis. EL ootab lennukatastroofi eest vastutajate õigusemõistmise ette toomist, sõnas ta.

Venemaa ja Ukraina ning tema Lääne toetajad on eri meelt väljapakutud ÜRO  rahuvalvemissiooni mandaadis. Moskva tahab piirata missiooni mandaati konfliktitsoonis tegutseva OSCE erivaatlusmissiooni turvamisega, Kiiev ja Lääs tahavad anda missioonile ligipääsu kogu separatistide käes olevale alale ja Kiievi kontrolli alt väljas olevale piirile Ukraina ja Venemaa vahel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles