Mladić lubas alustada näljastreiki

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ratko Mladić kohtupingis.
Ratko Mladić kohtupingis. Foto: SCANPIX

Sõjakuritegudes süüdistatava Bosnia serblaste endise armeejuhi Ratko Mladići sõnul võib ta alustada näljastreiki, kui talle ei tagata arstiabi ning kohtumist pere ja advokaatidega.

«Ma tegin vea, et ma end ei tapnud,» tsiteeris ülemöödunud nädalal Serbias tabatud ja läinud teisipäeva õhtul Haagi toimetatud Mladićit Serbia tabloidleht Blic.

«Aga kuna ma olen siin, nõuan, et te tagaksite mulle piisava arstiabi, kaitsja ning lubaksite mu perel mind külastada,» jätkas läinud nädalal esimest korda endise Jugoslaavia sõjakurjategijate üle kohut mõistva kriminaaltribunali (ICTY) ette astunud Mladić.

«Kui te seda ei tee, ei võta ma enam arstimeid ega ka toitu, mida te mulle toote,» lisas Mladić, kes toimetati eile vanglahaiglast vangikongi.

Blici andmetel pole Mladićil kasvajat, nagu on väitnud armeejuhi advokaat. Lehe väitel on tema halb tervislik seisund tingitud aga kahest insuldist.

Neist üks tabas Mladićit 1996. aastal, mil aasta varem tagaotsitavaks kuulutatud meest raviti väidetavalt kohalikus sõjaväehaiglas. Teise infarkti sai Mladić aga kolme aasta eest.

11 kuriteopunktis, muu hulgas ka genotsiidis ning sõja- ja inimsusvastastes kuritegudes kahtlustatav Mladić eitas möödunud nädalal kohtus oma süüd, kinnitades, et kaitses 1992.–1995. aasta Bosnia sõja ajal vaid oma riiki ning rahvast.

Kohus Mladići üle jätkub juulis. Süüdimõistmise korral ootab teda ees eluaegne vanglakaristus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles