Läti ekspresidendi Karlis Ulmanise haud võib asuda Gruusias Goris

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusias on käinud vanaonu arvatava haua pärast asju ajamas ka Guntis Ulmanis (paremal). Pildil on ka Leedu kunagine riigipea Algirdas Brazauskas (1932-2010).
Gruusias on käinud vanaonu arvatava haua pärast asju ajamas ka Guntis Ulmanis (paremal). Pildil on ka Leedu kunagine riigipea Algirdas Brazauskas (1932-2010). Foto: Peeter Langovits

Läti viimase sõjaeelse presidendi (1936-1940) Karlis Ulmanise arvatav matmispaik asub Gruusias Gori linnas, vahendas Läti TV3 saade «Nekā Personīga» Gruusia meediat.

Ulmanise saatusest on kindlalt teada, et 22. juulil 1940. aastal deporteeriti ta Nõukogude Liitu, vahendas gorod.lv. Kuni aastani 1941 viibis ta Vorošilovis. Pärast Teise maailmasõja algust võeti ta vahi alla ja paigutati KGB vanglasse Ordžonikidze lähistel.

Edasistest sündmustest on väga vähe teateid. Kindel on see, et Karlis Ulmanis suri 20. septembril 1942. aastal. Siiani oletati, et ta maeti Türkemenistani Krasnovodskisse, praegusesse Türkmenbaşy linna.

Gruusia meedia andmetel rääkis aga üks Gori surnuaias töötanud mees oma pojale, et ta oli kunagi sunnitud KGB ametnike range järelevalve all matma maha endise Läti presidendi.

Läti endine president (1993-1999) Guntis Ulmanis, kelle jaoks Karlis Ulmanis oli vanaonu, käis juba ka isiklikult Gruusias. Tema sõnul hindavad Gruusia võimud järgmise kahe nädala jooksul olukorda ja edastavad sündmustest oma versiooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles