Tšehhi justiitsminister astus enne valitsuse usaldushääletust tagasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi pealinn Praha
Tšehhi pealinn Praha Foto: SCANPIX

Tšehhi miljardärist peaministri Andrej Babiši vasaktsentristlik valitsus kaotas ühe liikme kaks päeva enne usaldushääletust parlamendis, kui justiitsminister Tatana Mala teatas tagasiastumisest seoses plagiaadisüüdistustega.

36-aastane Mala ütles ajakirjanikele, et lahkub «jäleda laimukampaania» tõttu. Meedia teatel on süüdistused seotud tema kahe magistritööga 2005. ja 2011. aastast.

«Meil on tõesti vaja usaldusega valitsust ja ma ei taha saada takistuseks,» ütles Mala.

Babiš, kes ise seisab silmitsi süüdistustega Euroopa Liidu toetusrahade väärkasutamises, ütles, et palub president Miloš Zemanil anda talle ajutiselt ka justiitsministri portfell.

Babiši liikumine ANO moodustas sotsiaaldemokraatidega vähemusvalitsuse, kellel on 200-kohalises parlamendis 93 saadikut. Neil on vaja 15 saadikuga kommunistide toetust. Viimased on lubanud mitteametlikku toetust, saades vastutasuks ametikohti riigiettevõtetes.

Tšehhi valitsuses on vakantne ka välisministri ametikoht, kuna Zeman keeldus kinnitamast ministriks sotsiaaldemokraat Miroslav Pochet. Praegu täidab välisministri kohuseid siseminister Jan Hamacek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles