Moskvas arreteeriti sajad äärmuslased

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaal toimuvad täna nii ultranatsionalistlike rühmituste meeleavaldused kui ka peaminister Putini toetajate üritused, et tähistada riigipüha staatusesse tõstetud rahvusliku ühtsuse päeva.

 

Moskvas võimude loata korraldatud aktsioonidelt oli kella kolmeks pärastlõunal arreteeritud juba kokku üle 400 inimese, kes rikkusid rahvakogunemise korraldamise reegleid, vahendas Interfax.  Sanktsioneerimata kogunemine sai alguse Arbati metroojaama lähedal.

AFP korrespondendi sõnul liikus pooletuhande pealine mass tänavatel ringi natsitervitusi jagades ja Venemaa ja vene rahva kuulsust kuulutades, kuni märulimiilits neile kumminuiadega vastu astus. Linnavalitsuse pressiesindaja kinnitusel on olukord tänavatel nüüd siiski normaalne ning liikumist kuskil ei piirata.

Samal ajal möödus meedia andmetel vahejuhtumiteta  paremäärmuslaste ametlikult kinnitatud üritus – nn vene marss, mis lõppes miitinguga Ukraina nime kandva hotelli ees. Miilitsa hinnangul kogunes sinna umbes 400 inimest, kohapeal viibinute sõnul võis rahvast olla aga ka tuhande ringis. Peamiselt protestiti illegaalsete immigrantide ohu vastu.

Venemaal tähistatakse rahvusliku ühtsuse päeva neljandat korda, et meenutada Poola-Leedu vägede 1612. aasta pealetungi tagasitõrjumist Moskvast.

See peab asendama võimude plaani järgi ka bolševike oktoobrirevolutsiooni aastapäeva. Inimõiguslaste ja opositsioonijõudude hinnangul õhutatakse aga uue riikliku pühaga rassismi ja sallimatust.

Moskva kesklinnas toimub täna ka ametlik Kremli-meelsete organisatsioonide demonstratsioon, mille toon on rohkem patriootiline ja vähem rassiküsimustele keskenduv. See üritus on saanud ka võimude täieliku heakskiidu.

RIA Novosti andmetel kogunes sinna ligi 5000 inimest, nende seas võimupartei Ühtne Venemaa ja selle noorteliikumise aktivistid. «Me usume Venemaasse! Me usume iseendasse!» hüüdsid nad. «Putin! Partei! Noor Kaardivägi,» kõlas samuti platsil.

 

10 000 našisti kogunes samal ajal Kremli lähedale Vassiljevski nõlvale, et õmmelda kokku hiiglaslik ilmavaip, mis luuakse erinevatest Venemaa regioonidest toodud ornamendifragmentidest, vahendas Interfax.

Vene uudisteagentuuride andmetel on paremäärmuslaste marsid täna toimunud ka kaugel Tšitaas, Krasnojarskis, Novosibirskis ja Vladivostokis, samuti Peterburis. Novosibirskis üritasid neonatside pidu rikkuda kohalikud antifašistid.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles