Magadani sadamas leiti kuus Jaapanist saabunud radioaktiivset autot

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani autod Venemaal Krasnojarski  autoturul.
Jaapani autod Venemaal Krasnojarski autoturul. Foto: SCANPIX

Ohhoota mere äärses Magadani sadamas töötavad tolliametnikud ja tarbijakaitse töötajad leidsid kuus Jaapanist saabunud radioaktiivset sõiduautot.

Tegemist on Vene ametnike esmakordse «leiuga» pärast Jaapani Fukushima tuumajaamas aset leidnud avariid, vahendas Interfax.

«Ühe Magadani ettevõtjate aadressile saabus Jaapanist Toyama sadamast 170 sõiduautot. Nende kontrollimisel dosimeetriga märgati, et kuue auto radiatsioonitase on 2-3 korda kõrgem,» rääkis Magadani tolliameti ülema asetäitja Juri Kišinski.

Tema sõnul võtsid riikliku tarbijajärelevalveameti töötajad proove ja saatsid need uurimisele.

Piirkondliku tarbijakaitseameti juhataja asetäitja Kirill Gratšov rääkis, et proove uurisid Magadani oblasti hügieeni- ja epidemioloogiakeskuse labori spetsialistid.

«Spetsialistid leidsid uuritavates proovides tehnogeenseid radionukleiide – tseesium-134 ja tseesium-137,» ütles ta.

Gratšov lisas, et kiiresti võeti vastu otsus saata kõnealused kuus autot Jaapanisse tagasi. «Autod on juba teel Jaapanisse. Magadanis neid keegi desaktiveerima ei hakka,» rõhutas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles