Tokyo ootab Lavrovilt samme Kuriili küsimuse lahendamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuriili saared.
Kuriili saared. Foto: Wikipedia.org

Tokyo loodab visiidile saabuvalt Vene välisministrilt samme riikide territoriaalvaidluse lahendamiseks, teatas välisminister Hirofumi Nakasone teisipäeval.

Nakasone sõnul on ebanormaalne, et Venemaa ja Jaapan ei ole aastakümneid pärast Teise maailmasõja lõppu ikka veel rahulepingut sõlminud, vahendas Interfax.

«Rahulepingu puudumine territoriaalvaidluse lahendamatuse tõttu ei saa kummalegi riigile kuidagi loomulik olla,» ütles Jaapani välisminister Hirofumi Nakasone, lisades, et kavatseb tõstatada selle küsimuse kõnelustel kolmapäeval Tokyosse saabuva Vene välisministri Sergei Lavroviga.

«Püüame üheskoos leida vastastikku vastuvõetavat lahendust, mis selle probleemi lõplikult reguleeriks. Ma ootan konstruktiivseid vastusamme ka härra Lavrovi poolt,» ütles Nakasone.

«Jaapani-Vene suhetel on võrdlemisi lühike ajalugu - pisut alla 200 aasta. Selleks, et tõsta suhted kvalitatiivselt kõrgemale tasemele, tuleb vältimatult sõlmida rahuleping nelja saare kuuluvuse probleemi lahendamise kaudu,» toonitas Nakasone.

Jaapan ja Venemaa ei ole jõudnud kokkuleppele II maailmasõja lõpupäevil Nõukogude vägede poolt okupeeritud Kuriili saarte küsimuses, mida Jaapan peab oma territooriumiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles