Trump säästab Korea «sõjamängudelt» ühe päeva ISiga võitlemiseks kuluva summa (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjaväelased õppustel Freedom Guardian.
Sõjaväelased õppustel Freedom Guardian. Foto: Hong Gi-won / AP / Scanpix

USA president Donald Trump teatas, et tühistab Lõuna-Koreaga peetavad suured sõjaväeõppused põhjusel, et see hoiab Ühendriikidele kokku terve varanduse. Tegelik pilt on siiski veidi teistsugune.

President Trump hoiab sõjaväeõppuste tühistamisega kokku umbes sama summa, mis kulub ühel päeval äärmusrühmituse Islamiriik vastu võitlemiseks.

Pentagoni kõneisik Robert Manning III kinnitas eile, et «Feedom Guardiani» nime kandvate USA ja Lõuna-Korea kaitseõppuste peatamine hoiab Ühendriikidele kokku umbes 14 miljonit dollarit.

Trump nimetas õppusi Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga kohtumise järel provokatiivseteks ja teatas, et hoiab «sõjamängude» lõpetamisega kokku terve varanduse.

Pentagoni hinnangul on säästetav summa ligikaudu sama, mis kulub operatsiooni «Inherent Resolve» päevaseks käigushoidmiseks, mis koordineerib Iraagis ja Süürias ISi- vastast võitlust.

14 miljonit dollarit moodustab vaid murdosa Pentagoni 700 miljardi dollari suurusest aastaeelarvest.

Paljud eksperdid on olnud Trumpi otsuse suhtes kriitilised, märkides, et Kimiga toimunud kohtumisel antud hägustel lubadusel ei ole mingeid garantiisid ning kaitseotstarbeliste suurõppuste tühistamine ohustab Korea poolsaare julgeolekut.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles