Tusk Trumpile: väärtusta oma liitlasi (10)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks Donaldit: Tusk ja Trump.
Kaks Donaldit: Tusk ja Trump. Foto: Eric Vidal / Reuters / Scanpix

Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk edastas täna NATO tippkohtumise eelõhtul USA presidendile Donald Trumpile ilustamata sõnumi, kutsudes teda oma liitlasi väärtustama.

«Kallis Ameerika, väärtusta oma liitlasi, pealegi ei ole sul neid nii palju,» ütles Tusk pressikonverentsil pärast ELi ja NATO uue koostööleppe allkirjastamist koos Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri ja NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga.

Poola ekspeaminister lisas, et Trumpi peaaegu igapäevane kriitika ELi aadressil ei ole õige viis liitlast kohelda: «On alati väärt teada, kes on sinu strateegiline sõber ja kes sinu strateegiline probleem.»

Twitteris kirjutas Tusk: «Kallis Donald Trump. USA-l ei ole ja ei hakka olema paremat liitlast kui EL. Me kulutame kaitsele palju rohkem kui Venemaa ja sama palju kui Hiina. Ma loodan, et sa ei kahtle, et see on investeering meie julgeolekusse, mida ei saa kindlalt öelda Venemaa ja Hiina kulutuste kohta.»

Trump kritiseeris täna hommikul taas Euroopa liitlasi madalate kaitsekulutuste eest.

«Valmistun lahkuma Euroopasse. Esimene kohtumine – NATO. USA kulutab kaitsele mitu korda rohkem kui ükski teine riik, et neid kaitsta. See ei ole USA maksumaksja suhtes õiglane. Lisaks sellele kaotame kõrgete tariifide (ja barjääride) tõttu kaubavahetuses Euroopa Liiduga 151 miljardit dollarit,» kirjutas Ühendriikide riigipea Twitteris.

«NATO riigid peavad maksma rohkem ja USA vähem. Väga ebaõiglane,» säutsus Trump.

Brüsselis peetakse 11.–12. juulil NATO tippkohtumine, mille üks peateemasid on kaitsekulutuste suurendamine ja õiglasem koormajagamine alliansis.

NATO liikmesriikide liidrid leppisid 2014. aasta Walesi tippkohtumisel kokku püüelda aastaks 2024 eesmärgi poole tõsta kaitsekulutused kahe protsendini sisemajanduse kogutoodangust (SKT).

Praegu täidavad NATO eesmärki üksikud liikmesriigid, teiste seas Eesti, kes on kulutanud kaitsele 2 protsenti SKTst juba aastaid. Tänavu jõuavad kahe protsendi sihini ka Läti ja Leedu. Stoltenbergi sõnul on enamik liikmesmaid koostanud kava 2024. aastaks kahe protsendi määrani jõudmiseks.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles