Stoltenberg: sel aastal kulutab 8 NATO riiki kaitsele 2 protsenti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg. Foto: Emmanuel Dunand / AFP / Scanpix

NATO riikidel õnnestus hiljuti saavutada rekordiline kaitsekulutuste suurenemine ning aasta lõpuks kulutab 2 protsenti oma sisemajanduse koguproduktist (SKP) kaitsele kaheksa riiki, ütles NATO peasekretär Jens Stoltenberg.

«Ootame, et tänavu kulutavad kaitsele vähemalt 2 protsenti SKP-st kaheksa liitlasriiki,» lausus Stoltenberg. Ta rõhutas, et 2014. aastal oli selliseid riike üksnes kolm.

Kaitsele 2 protsenti SKP-st kulutavad kaheksa riiki on Eesti, Kreeka, Leedu, Läti, Poola, Rumeenia, USA ja Suurbritannia.

NATO prognoosid näitavad, et Poolal, Leedul ja Rumeenial jääb 2 protsendist pisut puudu, kuid Stoltenbergi sõnul lubas kolmik tegutseda eesmärgini jõudmiseks.

«Hinnangud osutavad, et võrreldes 2014. aastaga on liitlased lõpetanud kaitsekulutuste vähendamise ja kõik suurendavad neid, kusjuures viimase aastaga on nad näidanud suurimat kasvu terve põlvkonna jooksul. See aasta on neljas järjest, kus kaitsekulutused suurenevad,» ütles Stoltenberg.

Ent Ameerika Ühendriikide presidendi Donald Trumpi jaoks ei see tõenäoliselt piisav. Eriti kriitiline on Trump Saksamaa suhtes, kes plaanib sel aastal kaitsele kulutada vaid 1,24 protsenti oma SKP-st, kuigi on Euroopa suurim majandus.

Ameerika Ühendriigid kulutavad kaitsele 3,5 protsenti SKP-st. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles