Euroopa Liit maksab kolibakteri tõttu kannatanud põllumeestele 210 miljonit eurot

Kadri Veermäe
, Postimehe välistoimetuse suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees täna Berliini juurviljapoes sisseoste tegemas.
Mees täna Berliini juurviljapoes sisseoste tegemas. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjon tõstis kolibakteri-epideemia all kannatanud põllumeeste hüvitist 210 miljoni euroni.

Algselt oli kompensatsiooniks ette nähtud 150 miljonit eurot, kuid pärast Hispaania ning Prantsusmaa teravat kriitikat tõsteti summat.

Hispaania talunikud nõudsid 100-protsendilist hüvitust, sest Saksamaa oli epideemia puhkedes kuulutanud nende kurgid õigustamatult kolibakteri levitajaks.

Euroopa põllumajandusvolinik Dacian Ciolos sõnas, et uue summaga saab kompenseerida 30 protsendi asemel 50 protsenti talunike saamata jäänud tuludest. Ta lisas AFP vahendusel, et tootmisliitudesse kuuluvail talunikel on võimalus lisaraha taotleda ning sel kombel kuni 70 protsenti osaks saanud kahjust katta.

Hetkel on epideemia tõttu surnud 25 inimest, üle 2600 on nakatunud. Saksamaa loodab siiski, et hullem on möödas, kuna uute haigestunute arv on vähenemas.

Saksa võimud soovitavad seni jätkuvalt hoiduda elanikel söömast tomatit, salatit, kurki ning erinevaid võrseid, kuni nad leiavad epideemia põhjustaja.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles