Vietnam ja Hiina tülitsevad ka küberrindel

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina mereväe alus Lõuna-Hiina merel.
Hiina mereväe alus Lõuna-Hiina merel. Foto: SCANPIX

Hiina ja Vietnami tüli Spratly saarte üle on levinud ka küberruumi, kuna mõlema riigi kräkkerid ründavad teineteise riigiasutuste veebisaite.

Nii võis Vietnami riigiastutuste veebilehtedel märgata Rahvavabariigi punalippu, mille olid sinna jätnud Hiina kräkkerid. Hiina võimudel tuli aga eemaldada riigiasutuste lehekülgedele ilmunud ähvardava poosiga relvastatud mehe kujutis, mille eest vastutavad väidetavalt Vietnami kräkkerid, vahendas BBC.

Naaberriigid tülitsevad Lõuna-Hiina meres asuvate Spratly saarte üle. Nädalavahetusel avaldasid sajad vietnamlased pealinnas Hanois ja Ho Chi Minhis meelt Hiina mereoperatsioonide vastu vaidlusalustes vetes. Sotsialistliku riigi valitsus on kurtnud ka selle üle, et kommunistlik hiigelriik ohustab nende suveräänsust.

Alles möödunud kuul puhkes vaidlusaluses piirkonnas kahe riigi vahel konflikt, kui Hiina patrull-laevad sekkusid Vietnami nafta- ja maagaasi ammutamise uuringutesse. Hanoi väitel lõigati läbi ka nende uuringlaeva kaablid.

Hiina võimude sõnul kahjustab Vietnami uuringutegevus Hiina huvisid ja õigusi. Samuti kinnitas Peking, et Vientam rikkus riikidevahelist kokkulepet, kuna Vietnami alus viibis Hiina territoriaalvetes, mistõttu kaitses rahvavabariigi merevägi lihtsalt riigi huve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles