NYT: USA andis Jeemenis mitu õhulööki

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeemeni sõdurid.
Jeemeni sõdurid. Foto: SCANPIX

USA meedia teatel on Ühendriikide sõjalennukid viimaste nädalate jooksul pommitanud Jeemenis korduvalt arvatavate islamivõitlejate positsioone.

New York Times viitas anonüümseks jääda soovinud Pentagoni ametnikele, kelle kinnitusel on Ühendriigid korraldanud Jeemenis mitmeid õhurünnakud, mille eesmärgiks on takistada terroriorganisatsiooniga al-Qaeda seostatavate mässuliste pealetungi.

Väidetavalt on salajastes operatsioonides saanud surma mitmeid terrorivõrgustiku liikmeid. Pealtnägijate sõnul on aga hukkunud ka mitmeid tsiviilisikuid.

Praegu rahutu riigi lõunaosa kontrollivad mässulised püüavad ära kasutada riigis tekkinud võimuvaakumit. Jeemeni president Ali Abduallah Saleh viibib endiselt haiglaravil naaberriigis Saudi Araabias ja tema naasmine kodumaale pole selge.

Olukord riigis on seda keerulisem, et võimudel tuleb võidelda mitmel rindel. Lisaks mässuliste pealtungile käib pealinnas Sanaas ja selle ümbruses ka võitlus hõimude võitlejatega, kes pole rahul presidendi otsusega riigipea kohalt mitte tagasi astuda.

Samuti jätkuvad riigis meeleavaldused 1978. aastast võimul olnud presidet Saleh´ vastu, kes vaatamata lubadustele pole võimust loobunud. Tema äraoleku ajal täidab riigipea kohuseid asepresident Abd-Rabbu Mansour Hadi, kellele on avaldanud toetust ka opositsioon.

Kui Saleh on varem öelnud, et riiki ähvardab langemine terroristide kätte, siis opositsiooni väitel pole terrorioht  nii suur, kui Saleh seda kujutada püüab. Nende hinnangul on Saleh’ eesmärgiks külvata riigis kaost, et säilitada oma võim ja rahvusvaheline toetus.

USA allikate kinnitusel ei soovi nad Jeemeni sisepoliitilises konfliktis poolt valida. Samas on Saleh olnud Ühendriikide liitlane nn terrorismivastases sõjas ja mässuliste positsioone rünnates võib USA sattuda tahtmatult konflikti ka kohalike hõimudega. 

USA staabiülemate ühendkomitee esimehe admiral Mike Mulleni sõnul on konflikt araabia maade vaeseimas riigis muutnud al-Qaeda aga veelgi ohtlikumaks. «See (al-Qaeda – toim) oli märkimisväärselt ohtlik, kuid on muutnud veelgi ohtlikumaks praegu kestva kaose tõttu,» leidis Mullen, kelle sõnul võib olukord Jeemenis mõjutada kogu maailma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles