USA välisminister: Iraan peab tundma tegude tagajärgi (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mike Pompeo.
Mike Pompeo. Foto: Rahmat Alizadah / imago/Xinhua/Scanpix

USA välisminister Mike Pompeo ütles Araabia Ühendemiraatides visiidil viibides, et Ühendriigid soovivad Iraanile näidata, et nende tegudel on väga kallis hind.

Telekanalis Sky News Arabia kõnelenud Pompeo sõnul on nende eesmärk Iraanile selgeks teha, et neil puuduvad rahalised vahendid taoliseks halvaks käitumiseks.

«Sanktsioonid pole suunatud mitte Iraani rahva, vaid režiimi vastu, et veenda neid taolise käitumise vastuvõetamatuses,» sõnas välisminister.

Viis suurriiki leppis reedel Iraaniga kokku läbirääkimiste jätkamises ja kinnitas, et islamivabariik saab ka edaspidi naftat ja gaasi eksportida.

Saksamaa, Suurbritannia, Prantsusmaa, Venemaa ja Hiina kinnitasid truudust 2015. aastal Iraaniga sõlmitud tuumaleppele, millest USA president Donald Trump otsustas sel aastal välja astuda, vahendas Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini osapoolte välisministrite kohtumiselt.

Iraani välisminister tunnustas reedel 2015. aasta tuumaleppele truuks jäänud viit riiki nende vastupanu eest USA survele pärast Washingtoni lahkumist leppest tänavu mais.

«Mida ma tänasel kohtumisel märkasin, oli see, et kõik liikmed, isegi kolm (USA) liitlast, on jäänud kindlaks ja neil on poliitilist tahet tegutseda ja seista vastu USA-le,» ütles Mohammad Javad Zarif pressikonverentsil pärast kõnelusi Viinis.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles