Tai koopasaaga: veepumbad ütlesid mõni hetk pärast viimase poisi pääsemist üles (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tai sõdurid Tham Luangi koobastikus pärast poiste ja nende treeneri päästmist.
Tai sõdurid Tham Luangi koobastikus pärast poiste ja nende treeneri päästmist. Foto: SOE ZEYA TUN / REUTERS/Scanpix

Päästetöötajad kirjeldasid, kuidas nad kuulsid Tai põhjaosas asuvassse Tham Luangi koopasse lõksu jäänud poisse ja nende treenerit päästes karjumist ja meeleheitlikku võitlust, et jõuda kuivale pinnale, vahendab Guardian.

Sukeldujate sõnul võinuks 12 koopas lõksus olnud poistest viimaste ja nende treeneri päästmine osutuda katastroofiks, sest ala läbitavana hoidnud veepumbad ütlesid üles vaid mõni tund pärast viimase poisi evakueerimist.

Sukeldujad ja päästetöötajad olid tol hetkel jätkuvalt enam kui 1,5 kilomeetri sügavusel koopas varustust kokku pakkimas, kui veepump katki läks ja veetase hakkas kiiresti tõusma.

«Kolmandas kambris» viibinud kolm Austraalia sukeldujat kirjeldasid, kuidas nad kuulsid karjatust ja sügavamalt tunnelist kiiresti lähenevaid pealampe. «Nägime kõiki neid pealampe üle künka lähenemas ja siis tuli vesi,» kirjeldas üks anonüümsust palunud Austraalia sukelduja. «Veetõus oli märgatav.»

Tai mereväe sukeldujad koopas. 
Tai mereväe sukeldujad koopas. Foto: Handout / AFP

Koobastikus viibis tol hetkel 100 töölist, kes kõik kiirustasid väljapääsu poole. Sinna jõudsid nad – sealhulgas ka kolm Tai sukeldujat ja poistel silma peal hoidnud meedik – vähem kui tunniga.

12 ühe jalgpallimeeskonna poisi ja nende treeneri päästmiseks korraldati läinud pühapäevast alates kolm südikat operatsiooni. Missioonis osales 19 ekspertsukeldujat, kelle ülesandeks oli kanda poisid ning nende 25-aastane treener läbi 3,2 kilomeetri pikkuse mudase ja osaliselt veega täidetud tunneli vabadusse.

Esimesed neli possi päästeti läinud pühapäeval, järgmised neli esmaspäeval. Viimased neli poissi ja nende treener jõudsid vabadusse eile kohaliku aja järgi kell kaheksa õhtul.

Enne tuli neil õppida sukeldumismaskidega hingama ja läbima kitsaid, nurgelisi käike.

Päästeketi moodustanud sukeldujad veetsid iga päev enam kui kaheksa tundi seistes väikeses mudases loigus ja oodates oma korda, et aidata poisse vabadusele veidi lähemale kanda.

Teekond kolmandast kambrist koopasuusse võttis alguses neli-viis tundi, kuid pärast nädalapikkust vee välja pumpamist ja kaevetöid, oli sama teekond võimalik läbida poole tunniga.

Evakuatsioonihelikopter Tai koopa juures. 
Evakuatsioonihelikopter Tai koopa juures. Foto: Rachen Sageamsak / imago/Xinhua

Poisid viibivad praegu Chiang Rai haiglas arstide hoole all. Kesmiselt on poisid läbielatu tõttu kaotanud kaks kilo, kuid nende seisund on sellest hoolimata suhteliselt hea.

Esimese nelja päästetud poisi vanematel oli võimalik neid täna vaatama minna, kuid neil tuli kanda kaitseülikondi ja seista kahe meetri kaugusel. Ülejäänud üheksa poisi vanemad peavad lapsi vaatama läbi kaitseklaasi, kuniks arstidel on õnnestunud välistada infektsioonioht.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles