Washingtonis mälestati kommunismiohvreid

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
9. juunil mälestati Washingtonis Kapitooliumi lähistel asuva memoriaali juures kommunistlike režiimide ohvreid.
9. juunil mälestati Washingtonis Kapitooliumi lähistel asuva memoriaali juures kommunistlike režiimide ohvreid. Foto: Välisministeerium

Neljapäeval, 9. juunil mälestati Washingtonis Kapitooliumi lähistel asuva memoriaali juures kommunistlike režiimide ohvreid.

Mälestustseremoonia on toimunud igal aastal alates selle avamisest 2007. aasta juunis, teatas välisministeeriumi pressiesindaja.

Käesoleva aasta mälestusüritusel esinesid sõnavõttudega Kommunismiohvrite Mälestuse Sihtasutuse president dr Lee Edwards, endine USA demokraatia ja globaalküsimuste asevälisminister Paula Dobriansky, endine USA suursaadik Eestis Aldona Wos, monumendi koos president George W. Bushiga avanud USA Esindajatekoja väliskomitee esimehe Tom Lantose lesk ja Lantose Sihtasutuse esinaine Annette Lantos ning mälestusmärgi skulptor Thomas Marsh.

Pärgade asetamise tseremoonial osalesid lisaks endisesse kommunistlikku blokki kuulunud riikide esindajatele ka mitmed USAs tegutsevad Kuuba, Hiina ja Vietnami pagulasorganisatsioonid. Memoriaali juurde asetasid teiste seas pärja ka Eesti suursaadik Ameerika Ühendriikides Väino Reinart koos Eesti Ameerika Rahvuskomitee esinaise Marju Rink-Abeliga.

Sõnavõttudes kutsuti nooremaid põlvkondi üles mitte unustama kommunistlikke kuritegusid ning meeles pidama memoriaali tähendust. Rõhutati, et kuigi raudne eesriie on langenud, on ka tänapäeval mitmeid repressiivsete režiimide all kannatavaid rahvaid, kelle toetamine on jätkuvalt vajalik.

2009. aastal avati Washingtonis tegutseva Kommunismiohvrite Mälestuse Sihtasutuse poolt ka kommunismi  kuritegusid kajastav virtuaalmuuseum, mida kasutatakse üle maailma järjest enam ka hariduslikel eesmärkidel. Virtuaalmuuseum asub veebiaadressil http://www.globalmuseumoncommunism.org. Virtuaalmuuseumis on ka Eestile pühendatud galerii.

Nii kommunismiohvrite memoriaal kui ka virtuaalmuuseum on algatused, mida on toetanud nii Eesti kui mitmete teiste riikide valitsused, aga ka paljud organisatsioonid ja eraisikud üle maailma.

Kommunismi kuritegude kohta maailma eri paigus leiab infot portaalist www.communistcrimes.org.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles