Medvedevi ihukaitsjad saavad selga NKVD-stiilis nahkmantlid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stalini portree Peterburi linnaliinibussi peal selle aasta mais.
Stalini portree Peterburi linnaliinibussi peal selle aasta mais. Foto: SCANPIX

Pikad mustad nahkmantlid, mis olid Stalini salapolitsei lahutamatuks tunnusmärgiks, on tegemas comeback’i.

Vene julgeolekujõud, kes turvavad ka president Medvedevit ning peaminister Putinit, on sisse andnud riikliku tellimuse 60 pika musta nahkmantli ning 60 lühema jaki hankimiseks.

Riigitellimuste kodulehekülje teatel maksab julgeolekujõudude tellimus 3 miljonit rubla. Pakkumisi saab teha 15. juunini.

New York Times’il ei õnnestunud Kremli ning julgeolekujõudude esindajaid kommentaarideks tabada.

Stalini salapolitseiks nimetatud NKVD saatis peamiselt 1930. aastatel täide juhi antud represseerimiskäske. NKVD ohvitseride käe läbi hukkus sadu tuhandeid inimesi ning paljud saadeti sunnitööle.

Mõte musta rõiva tagasitulekust tekitab paljudes venelastes õõva ning taaselustavad mälestusi. Meelde tulevad sellised juhtumid nagu pärast musta rõivastunud meeste külastuskäiku haihtunud naabrid ning muud õudused.

Mantlite uus kasutussevõtmine ühildub Vene võimude laiema suunaga tuua igapäevaellu tagasi Staliniga seostuv atribuutika.

Õigusaktivistid on väljendanud muret Stalini vaikse rehabiliteerimise üle, nimelt on mälestused tema valitsusajaga kaasnevast terrorist hakanud rahva mälust kustuma.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles