Hiina nõuab Vietnamilt oma

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laupäeval Vietnami pealinnas Hanois toimunud Hiina-vastane meeleavaldus.
Laupäeval Vietnami pealinnas Hanois toimunud Hiina-vastane meeleavaldus. Foto: SCANPIX

Pinged Lõuna-Hiina merel tõusid veelgi, kui Hiina süüdistas Vietnami oma suveräänsuse rikkumises.

Kahe riigi vaheline territoriaaltüli on viimastel nädalatel saanud hoogu juurde ning tüli Spratly saarte üle on levinud ka küberruumi. Nii ründavad mõlema riigi kräkkerid  teineteise riigiasutuste veebisaite, jättes sinna ka patriootilisi sõnumeid.

Hanoi on Pekingit süüdistanud korduvalt oma kalameeste häirimises ja riigi territoriaalvetest eemale tõrjumises. Hiina heidab Vietnamile aga ette vaenutegevust ning kinnitab, et vaidlusalune piirkond kuulub rahvavabariigile.

Naaberriigid tülitsevad Lõuna-Hiina meres asuvate Spratly saarte üle ning viimase kahe nädala jooksul on piirkonnas toimunud mitu intsidenti.

BBC teatel süüdistas Hanoi täna Pekingit selles, et kommunistliku hiidriigi kalalaev rammis Vietnami majandusvööndis seismilisi uuringuid teostanud uurimislaeva kaableid. Hanoi hinnangul on Pekingi eesmärgiks vaidlusalune piirkond enda kontrolli alla saada.

Hiina lükkas aga naaberriigi süüdistused ümber, kinnitades, et nende kalalaevasid jälitasid ebaseaduslikult Hiina territoriaalvetesse tunginud Vietnami mereväe alused. Seejuures olevat Hiina kalalaeva võrk takerdunud Vietnami uurimislaeva trossidesse, misjärel olevat viimane kalalaeva rohkem kui tund aega enda järel vedanud, enne kui võrk katki lõigati.

Alles möödunud kuul toimus vaidlusaluses piirkonnas sarnane konflikt, kui Hiina patrull-laevad sekkusid Vietnami nafta- ja maagaasi ammutamise uuringutesse. Hanoi väitel lõigati läbi ka nende uuringlaeva kaablid.

Hiina tõrjus naaberriigi süüdistusi väitega, et Vietnami uuringutegevus kahjustab nende huvisid ja õigusi. Samuti kinnitas Peking, et Vientam rikkus riikidevahelist kokkulepet, kuna Vietnami alus viibis Hiina territoriaalvetes, mistõttu kaitses rahvavabariigi merevägi lihtsalt riigi huve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles