Ameeriklased tervitasid Obama võitu spontaansete pidudega

Neeme Raud
, New York, ERR
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
San Francisco demokraate toetavad noorukid võidujoovastuses.
San Francisco demokraate toetavad noorukid võidujoovastuses. Foto: AP / Scanpix

Teisipäeva hilisõhtul kell 23 rullus üle New Yorgi Times Square’i ja tegelikult üle Ameerika Ühendriikide võimas juubeldus. Hetk pärast seda, kui suleti valimisjaoskonnad jõuliselt demokraate toetanud USA läänerannikul, kuulutasid televõrgud Barack Obama USA 44. presidendiks.

Tegelikult oli selge, et Obama valimised võidab, juba umbes kella üheksa paiku õhtul, kui hääletuspunktid suleti New Yorgis ning veel reas idaranniku ja kesklääne osariikides. Obama selja taha asunud valijameeste arvu kokku liites ja teades, et läänerannikult tuleb veel tugev toetus, ei olnud John McCainil enam šansse.

Kuid hinge kinni pidades ootasid Times Square’ile kogunenud siiski viimast kinnitust. Ja kui see tuli, välkusid sel neoonvalguse käes küütleval linnaväljakul paljudel silmis pisarad.

Nii emotsionaalset hetke ei ole ma USA nelja varasema presidendivaliku järel, mida olen kajastanud, veel kordagi näinud.

«Aga mõelge ise – me näitasime kogu maailmale, et demokraatia siin riigis tõepoolest toimib, et kandidaat, kellele eelvalimiste ajal paljud suurt lootust ei pannud, suutis siiski miljoneid ameeriklasi sel määral inspireerida, et ta ikkagi presidendiks valiti,» ütles keskealine valge daam Janet.

«Ja teate, mis nüüd muutub – muutub see, kuidas meid globaalselt nähakse. See on minu jaoks kõige tähtsam,» lisas abikaasaga linnasüdamesse ajaloo sündimist oma silmaga jälgima tulnud naine.

Lootust, et George W. Bushi ajastul oluliselt langenud USA maine hakkab Obama ajastul kiiresti paranema, kuulsin valimispäeval ja õhtul üsna paljudelt ameeriklastelt.

«Minu arvates on Obama keegi, kelle üle ülejäänud maailm heameelt tunneb,» ütles tudeng Jeff, kes tunnistas ausalt, et on Obama võidu puhul juba üsna mitu kanget kokteili ära joonud. «See on mulle alati muret teinud, et USA poole on kõõrdi vaadatud. Nüüd saab see ehk läbi. Euroopa armastab Obamat.»

Korvpalluri kasvu mustanahaline noormees Matthew lootis, et USA saab uue presidendi näol nüüd taas kord kinnituse, et nahavärvi järgi ei saa inimesi lahterdada. «Ma arvan, et see valik muudab rohkem, kui keegi meist arvata oskab,» ütles ta.

Kõhukat Bayeri õlletoa pidajat meenutanud New Jersey mees Andrew märkis, et tema hääletas küll «selle teise mehe» poolt, aga otsustas pärast tööd ja õhtut pubis siiski koos paari sõbraga Times Square’ilt läbi astuda, et näha, kuidas uue riigipea võitu tähistatakse.

«Miks McCain siiski kaotas?» küsisin. «Ei oska täpselt öelda, aga inimesed soovisid suuri muudatusi, ja ta oli vana kooli mees. Nüüd on kõik uus ja erinev.» – «Kuid te ei ole kibestunud?» – «Ei, üldse mitte.»

Spontaansed Obama võidupeod toimusid teisipäeva hilisõhtul üle kogu USA. Uue riigipea toetajad näisid lihtsalt soovivat sel nende jaoks olulisel õhtul koos olla ja oma suure lootuse täitumist tähistada.

Kõige suurem pidu toimus Obama kodulinnas Chicagos, kus erinevatel andmetel oli tema võidukõnet kuulama tulnud kuni pool miljonit inimest –äpselt nagu rokk-kontserdile, mida tema valimisrallid sageli meenutasid.

«Aega on see võtnud, kuid täna, tänu sellele, mida me sel päeval, neil valimistel, sel määraval hetkel tegime, on muudatused Ameerikasse saabunud,» ütles 47-aastane uus president.

Muudatuste koha pealt oli tal õigus. Kuid ajafaktorist rääkides ehk mitte, sest tegelikult on ikkagi hämmastav, millise meteoriidina Obama USA poliitikataevasse tõusis. Veel nelja aasta eest tundmatu Illinoisi senaatori tõus riigi kõige kõrgemasse kabinetti on siinses poliitikas midagi täiesti enneolematut.

Reaktsioonid

Obama tutvub euroliidu juhtidega ilmselt aprillis Prahas
Jaanuaris Euroopa Liidu eesistujaks saav Tšehhi soovib korraldada esimese kohtumise Barack Obama ja ELi juhtide vahel, teatas eile peaminister Mirek Topolanek. ELi 27 juhi mitteametlik kohtumine USA järgmise presidendiga peaks aset leidma pärast 3. ja 4. aprillil Strasbourgis Prantsusmaal ja Kehlis Saksamaal toimuvat järgmist NATO tippkohtumist.


Topolaneki sõnul on kindel, et Obama viibib sel ajal Euroopas, samas pole veel otsustatud, kas kohtumine leiab aset Prahas.

Tänu Obamale tugevam dollar ja madalam naftahind
Obama võit USA presidendivalimistel tõstis eile dollarit peamiste valuutade suhtes pärast eelmise päeva suurt kukkumist ning langetas maailmaturul naftahinda. Obama võit kasvatas investorite usku USA majanduse väljavaadetesse. Üldiselt vastas Obama võit siiski turu ootustele ja edaspidi dollarilt suuri kõikumisi ei oodata.


Euro alanes dollari suhtes ühe protsendi ja võrdus 1,2855 dollariga. Dollari tugevnemine mõjus omakorda pärssivalt naftahinnale.

Tühjendusmüük: Obama nänn poole odavamalt
Kellele meeldib Barack Obama ja kes tunneb tungivat vajadust oma meelsust ka teistele näidata, saab nüüd oma mure lahendada varasemast soodsamal moel. Nimelt on USA järgmise riigipea internetipoes http://store.barackobama.com päev pärast valimisvõitu langetatud Obama atribuutikaga särkide, tasside, rinnamärkide, kleepsude ja muude esemete hindu. Enamik kaupadest on nüüd saadaval poole hinnaga. Paraku saab kaupa tellida vaid USAs asuvatele aadressidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles