ÜRO: konfliktialadel kasutatakse vägistamist relvana

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vägistamine
Vägistamine Foto: AFP / Scanpix

Vägistamist kasutatakse maailma konfliktipiirkondades julma relvana, et rahvast terroriseerida, ning sageli sunnib see tsiviilisikuid põgenema, ütles ÜRO ekspert Margot Wallström.

ÜRO eriesindaja konfliktiolukorraga seotud seksuaalse vägivalla küsimustes Margot Wallström ütles, et enamik vägistamisi jääb karistuseta, kuna seksuaalvägivalla ohvritele ei võimaldata asja kohtusse anda ega hüvitist saada, vahendas ERR Uudised Reutersit.

«Seksuaalvägivallast on saanud relvastatud rühmituste taktika, kuna see on odav, laastavam ja sellest pääseb kergemini karistuseta kui teiste sõjameetodite puhul,» rääkis Wallström pressikonverentsil.

Rahvusvahelise Kriminaalkohtu uurijatel on tõendeid, mis seovad ka Liibüa liidrit Muammar Gaddafit oponentide vägistamise poliitikaga.

Eriesindaja Wallström kutsus konfliktipiirkondi selliseid kuritegusid ennetama ning kahtlusaluseid sõdureid ja komandöre kohtu alla saatma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles