Kongos puhkesid uued lahingud

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tuhanded tsiviilelanikud põgenevad taas Kongo DV idaosast, kus pärast nädalapikkust vaherahu puhkes uuesti võitlus.

 

Teist päeva teatatakse lahingutest Rutshuru lähedal asuvas Kiwanjas, mille hõivasid juba varem tutsi kindralile Laurent Nkundale ustavad võitlejad, vahendas Reuters.

See tekitab kartusi, et konflikt Rwanda piiri ääres võib veelgi laieneda. Põgenike sõnul on nad sunnitud lahkuma valitsust toetavate sissirühmituste rünnakute tõttu. Kiwanja suunast kostis ka suurtükikõminat ja automaadivalanguid.

Kongo idaosas suuri alasid kontrollivate tutsi mässuliste pressiesindaja süüdistas relvarahu rikkumises valitsuse vägesid, Põhja-Kivu provintsi armeekomandör aga omakorda kontrollimatuid Mai-Mai rühmitusi, sest tema enda sõdurid pidavat vaherahust kinni.

Mässuliste juht, kindral Nkunda, lubas samuti, et hoiab  oma võitlejaid tagasi ning võimaldab konfliktitsoonis tegutseda humanitaarmissioonidel, kes üritavad pakkuda tuge. Kaks viimast aastat selles piirkonnas kestnud konflikt on tekitanud juba miljon põgenikku.

ÜRO organiseerib samal ajal koos Aafrika riikidega reedeks tippkohtumist Keenia pealinnas Nairobis, kus üritatakse lepitada tüli erinevaid vaenupooli, kelle konflikt ulatub juurtega eelmise aastakümne esimesel poolel Rwandas korraldatud genotsiidini.

Maailmaorganisatsiooni peasekretär Ban Ki-moon lubas kohtuda nii Kongo DV presidendi Joseph Kabila kui ka Rwanda riigipea Paul Kagamega, kes süüdistavad teineteist vastastikku vaenulike mässu- ja sissirühmituste toetamises.

Kongo DV võimud on seni keeldunud pidamast läbirääkimisi tutsi mässuliste liidri Nkundaga, kes oli armeekindral, ent pööras pärast kodusõja lõppu võimudega tülli ja ähvardab nüüd tungida isegi pealinna Kinshasa peale, kui teda ei kuulata.

Nkunda põhjendab oma relvastatud tegevust riigi idaosas vajadusega kaitsta tutsisid vägivaldsete hutu rühmituste rünnakute vastu. Samas nõuab ta ka läbirääkimisi keskvõimuga, et otsustada Kongo DV tuleviku, parema valitsemise ja julgeolekuprobleemide üle.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles