Valge Maja: Trump soovitas kulutada kaitsele neli protsenti SKTst (14)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: Wong Maye-E / AP / Scanpix

USA president Donald Trump pakkus kolmapäeval NATO tippkohtumisel välja, et liikmesriigid võiksid tulevikus kulutada kaitsele kahe protsendi asemel neli protsenti sisemajanduse kogutoodangust, teatas Valge Maja.

Valge Maja pressiesindaja Sarah Sanders kinnitas, et Trump käis idee välja NATO riigi- ja valitsusjuhtide suletud uste taga peetud esimesel arutelusessioonil.

«President pakkus tänases sõnavõtus NATO tippkohtumisel välja, et riigid ei peaks üksnes täitma oma kohustust kulutada kaks protsenti SKTst kaitsele, vaid nad peaksid tõstma selle nelja protsendini,» ütles Sanders.

Tema sõnul tõstatas USA president sama teema ka eelmise aasta NATO tippkohtumisel.

«President Trump tahab näha meie liitlasi võtmas enda õlule suuremat osa koormast ja miinimumina täitmas juba endale võetud kohustusi,» lausus Valge Maja pressiesindaja.

Bulgaaria president Rumen Radev kinnitas, et Trump käis sellise idee välja, ja küsis retooriliselt, mida see alliansi tuleviku jaoks tähendab.

«NATO ei ole börs, kust on võimalik julgeolekut osta. NATO on liit suveräänsete riikide vahel, keda ühendavad strateegilised eesmärgid ja ühised väärtused,» sõnas Bulgaaria riigipea.

NATO liikmesriikide liidrid leppisid 2014. aasta Walesi tippkohtumisel kokku püüelda aastaks 2024 eesmärgi poole tõsta kaitsekulutused kahe protsendini sisemajanduse kogutoodangust (SKT). Sel aastal peaksid eesmärgini jõudma kaheksa riiki. Praegu kulutab kaks protsenti SKTst kaitsele neli liikmesmaad.

NATO hinnangul jõuavad 2024. aastaks eesmärgini 15 ehk napilt üle poole liikmesriikidest.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles