Taiwani president protestidest ei hoolinud

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Taiwani president Ma Ying-jeou tänane kohtumine kommunistliku Hiina Rahvavabariigi ametnikuga oli kõige kõrgetasemelisem kontakt kahe teineteist mittetunnustava poole vahel kuue aastakümne vältel, kuid tekitas saareriigis teravaid vastuolusid.

Ma tervitas tippnõunikku Pekingist valitsuse võõrastemajas Taipei kesklinnas, kuhu olid samal ajal meelt avaldama kogunenud tuhanded protestijad, keda valvati suurte julgeolekujõududega, vahendas AFP.

President ja saadik surusid tänasel kohtumisel kätt ning vahetasid kingitusi. Ma pidas ka lühikese kõne, milles ta kiitis kahepoolsete suhete arenemist. Kohtumine kestis kokku viis minutit ning seda kanti otse üle televisioonis.

Hiina ametnik püsis vaiksena, öeldes ainult kingituseks hobust kujutavat tušijmaali üle andes, et selle on teinud meisterlik kunstnik. Ta ei kõnetanud saare liidrit seejuures presidendina. «Ma» tähendab aga hiina keeles hobust. Taiwani riigipea kinkis saadikule omakorda kauni keraamilise vaasi.

Reutersi teatel möllas samal ajal väljas tänavatel vähemalt 10 000 meeleavaldajat, kes rõhutasid valjuhäälselt, et Taiwan on iseseisev ja sõltumatu ülejäänud Hiinast, nõudsid kõrge külalise lahkumist ja ka oma kohatu liidri tagasiastumist.

Ma ütles oma sõnavõtus, et kohtumine sümboliseerib kahe poole sidemetes siiski suurt sammu edasi ning aitab kaasa stabiilsusele ja jõukusele, ehkki keegi ei saa märkamata jätta ka vastuolusid ja väljakutseid.

«Tulevikus peaksid mõlemad pooled nägema reaalsust ja mitte keelama teineteisele eksistentsi, edendamaks inimeste heaolu ja rahu ja lahendada erimeelsused,» rõhutas president, kuigi väljas toimusid samal ajal juba protestijate väiksemad kokkupõrked politseiga.

Hiina kodusõja järel ülejäänud riigist lahku löönud saarele lendas sel nädalal Pekingis kahe poole koostööd koordineeriv Chen Yunlin, et sõlmida ajaloolisi kaubandus- ja majandusleppeid, muu hulgas lennuliikluse märgatavaks tihendamiseks.

Suurema osa visiidist on ta siiski veetnud meeleavalduste tõttu oma hotellis lõksus. Ma on aga esimene saare president kodusõja järel, kes kohtub kõrge kommunistliku ametnikuga Hiinast.  Ta kaitseb ka sõlmitud lepinguid Pekingiga, kinnitades vastastele, et need ei ohusta Taiwani suveräänsust.

Hiina Rahvavabariigi välisministeeriumist esitati aga täna üleskutse USA uueks presidendiks valitud Barack Obamale, et ta seisaks vastu iseseisvale Taiwanile, mis on võtmeks headele kahepoolsetele suhetele.

«Me nõuame Ühendriikidelt oma kohustuste austamist… ühe Hiina poliitika austamist ja Taiwanile relvade müügi lõpetamist,» teatas pressiesindaja Qin Gang, kui talt paluti kommentaari USA-Hiina suhetele pärast Obama võitu valimistel, vahendas BBC News.

USA on küll ametlikult tunnistanud ühe ja ainsa Hiinana kommunistlikku rahvavabariiki, kuid tarnib samal ajal relvi Taiwanile. Obama üks tähtsamaid välispoliitika nõustajaid on varem juba mõista andnud, et uuel administratsioonil ei ole mingeid plaane muuta lähenemist selles küsimuses.

George W. Bushi administratsioon teatas alles eelmisel kuul Kongressile plaanist müüa Taipeile relvastust kokku 6 miljardi dollari eest, mis tekitas Pekingis raevuka reaktsiooni ning põhjustas USA ametnike sõnul mitme sõjaväelise ja diplomaatilise kontakti ärajäämise.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles