Brüsselile tulid Medvedevi ähvardused üllatusena

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev aastakõnet pidamas.
Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev aastakõnet pidamas. Foto: RIA Novosti/REUTERS

Venemaa juhtkonna plaanid paigutada oma raketid Läänemere äärde ajasid imestusse ELi välissuhete voliniku Benita Ferrero-Waldneri.

 

Euroopa Parlamendi välissuhete komisjoni ees kõnelnud volinik tõdes, et «kui raketid pannakse Kaliningrad, siis ei suurenda see julgeolekut Euroopas,» vahendas AFP.

«Mind huvitab, kuidas on sellised sammud vastavuses uue Euroopa julgeolekustrateegiaga, mida Venemaa tahab,» küsis ta.

Medvedev on nimelt ise jõuliselt toetanud ideed üleeuroopalisest julgeolekupaktist, mis oleks esitatud üksikasjalikumalt NATO liikmetele septembris, kui poleks olnud Venemaa augustikuist sõda Gruusiaga ja seejärel Moskva suhete külmumist alliansiga.

Venemaa riigipea teatas oma esimeses aastakõnes eile karmilt, et ta laseb vastuseks USA raketikilbi plaanide kiirele läbisurumisele paigutada Iskanderi lühimaaraketid Kaliningradi oblastisse, mis asub enklaavina Leedu ja Poola vahel ning on seega täielikult ümbritsetud Euroopa Liidust.

«Minu jaoks on see ka üllatus, see ei ole meeldiv üllatus ja mõistagi me peame hakkama vaatama detailidele ja taustale,» tunnistas Ferrero-Waldner.

Ameerika Ühendriigid sõlmisid pärast sõja puhkemist Gruusias kiiresti lepingud raketitõrjesüsteemide paigutamiseks Poola ja Tšehhi pinnale, ent need ootavad veel ratifitseerimist parlamentides.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles