Gaddafi mängis FIDE juhiga malet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa riikliku televisiooni kaader malematšist Muammar Gaddafi (paremal) ja FIDE juhi Kirsan Iljumžinovivahel.
Liibüa riikliku televisiooni kaader malematšist Muammar Gaddafi (paremal) ja FIDE juhi Kirsan Iljumžinovivahel. Foto: SCANPIX

Ajal, mil maailm ootab Muammar Gaddafi järgmist käiku, otsustas Liibüa riigipea teha malepartii riigis viibiva Rahvusvahelise Maleföderatsiooni (FIDE) venelasest juhiga, edastab AP.

Liibüa riiklik televisioon näitas Gaddafit eile õhtul mängimas malet FIDE presidendi Kirsan Iljumžinoviga. Gaddafi paistis olevat pisut segaduses, mis on male reeglid.

Pole täpselt teada, kus malemäng aset leidis. Gaddafi hoonekompleks Tripoli kesklinnas on NATO sõjalennukite pidev sihtmärk, uus õhurünnak tabas seda eilegi.

Iljumžinov paljastas uudisteagentuurile Interfax, et Gaddafil pole mingit kavatsust Liibüast lahkuda, olgugi et tema režiim on NATO õhulöökide ja mässuliste tegevuse tõttu suure surve all.

Enne Tripolisse minemist kontakteerus Iljumžinov Mihhail Margeloviga, kes Vene presidendi Dmitri Medvedevi esindajana üritab Liibüa kodusõja osapooli veenda relvi maha panema. Margelov soovitas malejuhil valida valged malendid, käia esmalt e2-e4 ja seejärel veenda Gaddafit, et tema strateegia viib lõppmänguni välja.

Iljumžinov aga paistis Margelovi soovitust eiravat. Ta lubas hoopis Gaddafil valgete malenditega mängida ja näitas diktaatorile ette, kuidas partiid alustada. Seejärel pakkus ta viiki.

Iljumžinov ütles Interfaxile, et pakkus viiki, kuna külalisel pole viisakas võita.

Venelane sai Gaddafiga tuttavaks 2004. aastal, mil FIDE korraldas Tripolis maailma meistrivõistlused.

Kuni eelmise aastani Kalmõkkia autonoomset vabariiki juhtinud Iljumžinovil on ekstsentriku maine. Enda sõnul külastas ta kord tulnukate kosmoselaeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles