Paavst rõhutas usuvabaduse tähtsust

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moslemite delegatsiooni esindaja Bosnia ja Hertsegoviina suurmufti Mustafa Cerić ning paavst Benedictus XVI.
Moslemite delegatsiooni esindaja Bosnia ja Hertsegoviina suurmufti Mustafa Cerić ning paavst Benedictus XVI. Foto: Reuters / Scanpix

Paavst Benedictus XVI esines täna Vatikanis toimuval moslemi-katoliku foorumil sõnavõtuga, milles rõhutas usuvabaduse olulisust.


Paavst Benedictus XVI julgustas moslemimaailma usuliidreid ja õpetlasi tegema kristlastega koostööd, et kaitsta ühiseid väärtusi ning vaatamata erinevustele austada inimõigusi. Tema hinnangul on poliitika- ja usujuhtidel kohustus tagada iga üksikisiku usuvabadus, vahendas Reuters.

Moslemite ja kristliku maailma usujuhte koondava konverentsi eesmärgiks oli parandada usunditevahelist dialoogi ning vähendada võimalikke pingeid. Foorumi põhiteemaks oli jumala- ja naabriarmastus ning sellest võtsid osa usujuhid üle kogu maailma.

Paavst rõhutas, et moslemid ja kristlased peaksid teineteist austades tegema koostööd inimväärikuse ja -õiguste edendamiseks. Samuti pidas katoliku kiriku juht oluliseks südametunnistuse vabadust.

«Minu lootus on, et need fundamentaalsed inimõigused on tulevikus kaitstud kõigi inimeste jaoks igal pool,» ütles paavst ligi 50 vaimuliku ja õpetlase ees esinedes, vahendas AFP.

Benedictus XVI avaldas lootust, et lõppenud kohtumine oli samm lähemale teineteisemõistmisele.

Moslemite delegatsiooni kuuluv Iraanist pärit islamiuuringute professor Seyyed Hossein Nasri sõnul peaksid mõlemad religioonid tegema koostööd tänapäeva maailma usuvastaste jõudude vastu, mis nad teineteisele ka lähemale tooks.

Ühendriikides asuva George Washingtoni ülikooli õppejõud Nasri kinnitusel usuvad moslemid usuvabadusse, kuid ta kinnitas, et nad ei aktsepteeri «agressiivset uskupööramist», mille eesmärk on vabaduse nimel nende usk hävitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles