ERR.ee: Ahtisaari ei välista uute kriiside teket lähiajal

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martti Ahtisaari.
Martti Ahtisaari. Foto: Peeter Langovits

Nobeli rahupreemia laureaat, rahuvahendaja ja endine Soome president Martti Ahtisaari ei välista uute kriiside teket lähiajal, kuid peab esmatähtsaks seniste pikaleveninud kriiside lahendamist.

Ahtisaari kinnitas, et Lääneriikidel on halb komme kriise mitte lahendada, mille tagajärjel need muutuvad igaveseks, vahendasid ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Külmutatud kriiside hulgas on tuntuim ilmselt Iisraeli-palestiinlaste kriis ja lahendamist ootab ka Küprose kriis ning rahu pole tulnud veel paljudes pikaaegseis pingekoldeis. Martti Ahtisaari kinnitusel on selliste kriiside lahendamine täiesti võimalik, mida tuleks ka teha, sundides ja ahvatledes osapooli läbirääkimistele.

Ahtisaari loodab, et kriise aitab lahendada ka USA vastvalitud presidendi Barack Obama poliitika, mis tema lubaduste kohaselt on suunatud koostööle ja kokkuleppeile.

«Ma loodan, et tema valimine näitab ka, et USA hakkab taas tegema võimalikult palju koostööd rahvusvaheliste organisatsioonidega, näiteks ÜROga ning seega muutuvad ka atlandiülesed suhted tasakaalukamaks,» rääkis ta.

Ahtisaari kinnitas ka, et hoolimata Venemaa ägedast retoorikast uut külma sõda oodata ei ole - selleks on Venemaa ja Lääs teineteisest liiga sõltuvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles