Süüria lesbiblogija oli hoopis 40-aastane mees

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria lesbiblogija oli hoopis 40-aastane mees
Süüria lesbiblogija oli hoopis 40-aastane mees Foto: SCANPIX

Süürias Damaskuses toimunud meeleavaldusi kajastanud blogi ostus pettuseks.

Blogipidaja ei olnud mitte kohalik lesbi, vaid keskeas ameeriklane Tom MacMaster, kes õpib Šotrimaal Edinburghi ülikoolis, kirjutab Huffington Post.

MacMaster tegi end 25-aastaseks Amina Abdallah Arraf al-Amariks. Meedia jälgis tema blogi kirjutisi alates selle aasta veebruarist. End pooleldi süürialase ja pooleldi ameeriklasena kirjeldanud Amina kirjutas oma suhetest ja pidudest, kuid kritiseeris ka Süüria presidenti Bashar al-Assadi, kirjeldas oma rolli valitsusvastases meeleavalduses ja kaardistas valitsuse rünnakuid.

Amina andis ka e-kirjade abil intervjuusid.

Mitmete väljaannete toimetajate sõnul jätsid kirjutised nii tõetruu mulje, et neil ei tekkinud kahtlusi.

Amina kirjeldas Damaskuses elavate sõprade elu, kuidas ta muretseb oma isa pärast ja millisest tulevikust ta unistab.

Möödunud nädala alguses pandi blogisse teade, et Amina arreteeriti Damaskuses. Kirjutisele oli alla kirjutanud naise väidetav nõbu. Nõbu edastas, et kolm tsiviilriietes isikut võtsid naise kinni, panid ta autosse. Ka olevat naine anunud, et teda vangi ei pandaks.

Juhtumit kajastati maailmameedias laialdaselt. Blogijad ja aktivistid algatasid internetis kampaania, milles nõuti Amina vabastamist.

Pettuse jälile jõuti, kui üks naine teatas, et Amina Facebooki leheküljel on pilt hoopis temast. USA suursaatkond Süürias teatas hiljem , et neil ei ole andmeid naise kohta, kellel on nii Süüria kui USA kodakondsus.

MacMaster palus eile oma blogis pettuse pärats vabandust ja tunnistas, et tema kirjutas Aminale omistatud kirjutised. Mehe arvates tegeles ta paljude jaoks tähtsate teemadega.

«Ma ei arvanud, et Amina blogi saab nii suure tähelepanu osaliseks. Kuigi blogi kirjutaja on väljamõeldud tegelane, peavad faktid ikkagi paika ning andis juhtunut edasi nii, nagu see oli,» edastas ameeriklane.

MacMasteri blogipettus mõisteti mitmete aktivistide poolt hukka. Facebookis Amina vabastamist nõudnud rühma sõnul on Süüria olukord liiga tõsine, et selle kulul nalja teha.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles