Esimene emalt tütrele emakasiirdamine tulekul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siin lasevad Filipiini naised katolikul kirikul oma emakaid õnnistada.
Siin lasevad Filipiini naised katolikul kirikul oma emakaid õnnistada. Foto: SCANPIX

Esimene emalt tütrele emakasiirdamine võib toimuda järgmisel aastal Rootsis, teatas rahvusvahelise uuringurühma juht täna Göteboris.

«Me oleme jõudnud faasi, kus me hakkame valmistuma siirdamiseks. Praegusel hetkel uurime 10 võimalikku paari ning enamiku neist moodustavad ema ja tütar,» ütles uurimisrühma juht Mats Brännström AFP-le. Ta lisas, et loodatavasti leiab esimene selline siirdamine aset tuleva aasta alguses.

Operatsioon oleks esimene omataoline maailmas. 2002. aastal siirdasid Saudi Araabia arstid ühele naisele emaka, kuid siis ei olnud elundidoonor patsiendi sugulane.

Brännström sõnas veel, et tema rahvusvaheline arstidest koosnev meeskond on aastaid teemat uurinud ning loomkatseid teinud. Tema sõnul ei tohiks ema emaka tütrele siirdamisel erilisi komplikatsioone tekkida.

«Sugulus võib olla hoopis eelis, kuna sel kombel on rohkem sarnaseid kudesid ning äratõukamisvõimalus väiksem« ütles Brännström.

Üks naine praegusel hetkel uuritavast 10 paarist sõnas täna Rootsi meediale, et ta on tänulik, et saab projektis osaleda, vahendab AFP.

«Mulle on osaks saanud šanss, mida pidasin võimatuks,» ütles 25-aastane ilma emakata sündinud naine. Ta lisas, et on alati lapsi armastanud ning tundis viimasel viiel aastal suurt kurbust selle üle, et ta ise kunagi sünnitada ei saa.

Naisel on võimalus saada emakas oma 56-aastaselt emalt, kes ütles, et tal pole enam elundiga midagi peale hakata. Ta lisas, et on loomulik, et ta teeb kõik selle heaks, et aidata oma tütart.

Tütre sõnul ei valmista talle mingisugust peavalu asjaolu, et ehk siirdatakse talle emakas, kus ta ise sees kasvas. «Emakas elund nagu iga teine. Töötan ise bioloogiaõpetajana ning ma ei arva, et selle siirdamine oleks kuidagi imelik,» ütles ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles