Naiste elu on kõige rängem Afganistanis

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afgaani naine möödub Kabulis märulipolitseinikest.
Afgaani naine möödub Kabulis märulipolitseinikest. Foto: SCANPIX

Värske uuringu põhjal on naiste jaoks kõige ohtlikumaks elupaigaks Afganistan.

Vägivaldsuse, puuduliku tervishoiu ja äärmise vaesuse tõttu esikohale tulnud Afganistanile järgneb napilt Kongo, mis paistab silma vägistamiste suure arvuga, vahendab Reuters.

Neile järgnevad Pakistan, India ja Somaalia. Naistevaenulike riikide reastamisel võeti muuhulgas arvesse nii koduvägivalda, majanduslikku diskrimineerimist, naissoost loodete aborteerimist, naiste ümberlõikamist kui happerünnakuid.

«Jätkuv konflikt, NATO õhurünnakud ja kultuuritavad kokku muudavad Afganistani naiste jaoks väga ohtlikuks kohaks,» ütles üle maailma naiste ettevõtlust toetava organisatsiooni Women Change Makers juht Antonella Notari. Ta lisas, et avalikult sõna võtvaid või soorolle muuta püüdvaid naisi ähvardatakse ja tapetakse.

Analüüsi viis läbi õigusuudiste portaal TrustLaw, mis küsitles 213 sooeksperti viielt kontinendilt. Riike analüüsiti kuuest riskide kategooriast lähtudes – nendeks olid ohud tervisele, seksuaalvägivald, kultuurilised ja religioossed tegurid, inimkaubandus, ligipääsmatus ressurssidele ja vägivald.

Afganistan jõudis kuuest kategooriast kolmes (tervishoid, vägivald ja ligipääsmatus ressurssidele) ohtlikkuselt esikohale. Riigis on äärmiselt suur sünnitusel surevate emade protsent, raskesti kättesaadav arstiabi ja naistel sisuliselt puudub ligipääs majanduslikele ressurssidele.

Pakistani tõstsid kõrgele kohale happerünnakud, sunnitud abielud (ka laste vahel) ning füüsilised karistused, sealhulgas ka kividega surnuks loopimine. Naistevaenulikud on ka kultuurilised ja religioossed praktikad ning igal aastal langeb ligi 1000 naist ja tüdrukut aumõrvade ohvriks.

Indias halvendavad naiste seisundit naissoost loodete abordid ja tüdrukute tapmised ning inimkaubandus. Viimasega puutub riigis igal aastal kokku 100 miljonit inimest. Samuti on Indias kolm miljonit prostituuti, kellest 40 protsenti on lapsed.

Küsitletud ekspertide hulgas oli humanitaartöötajaid, akadeemikuid, tervishoiutöötajaid, ajakirjanikke ja arenguspetsialiste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles