Obama ja McCaini arvutitesse murti sisse välismaalt

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP / Scanpix

USA laia levikuga nädalakiri Newsweek tõi lõppenud presidendikampaaniate saladusi paljastades päevavalgele ka föderaalorganites häire põhjustanud juhtumi suvest, kui mõlema suurpartei kandidaadid langesid välisriikidest lähtunud osava küberrünnaku ohvriks.

 

Newsweek kirjutas pärast teisipäeval toimunud valimisi, et tänavuse suve keskel avastasid Obama kampaania peakorteri tehnoloogiaeksperdid oma süsteemidest mingi viiruse, millega tavaliselt varastatakse paroole ja krediitkaartide andmeid. Seekord oli aga olukord tõsisem.

FBI ja salateenistuse töötajad ilmusid juba järgmisel päeval sinna ja teatasid, et probleem on suurem, kui kampaania töötajad taipavad, sest süsteemidest oli välja tõmmatud suur hulk faile. Seda kinnitati kampaaniale Valgest Majast.

Hiljem, augustis, rääkisid föderaalagendid Obama nõunikele, et samasugune rünnak oli tabanud ka McCaini arvutisüsteeme. McCaini meeskonna kõrge ametnik kinnitas arvutite muukimist ja föderaalorganite sekkumist Newsweekile.

Obama meeskonnale räägiti sedagi, et küberrünnakute korraldajad ei olnud poliitilised vastased, vaid usutavasti mingid välismaised organisatsioonid ning ilmselt üritati koguda infot mõlema leeri poliitiliste positsioonide kohta, mida hiljem saaks kasutada ära läbirääkimistel uue administratsiooniga.

Valge Maja pole juhtumeid kommenteerinud ning FBI samuti mitte. Obama kampaaniaga koostööd teinud turvafirma rakendas aga meetmeid, et arvutisüsteeme kindlustada ja sissetungid peatada. Muu hulgas õnnestus kampaania ekspertidel välja selgitada seegi, et arvutitesse sissemurdjad olid kas Venemaalt või Hiinast.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles