Ametiühingute korraldatud streik seiskas Praha metroo

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi ametiühingute korraldatud protestimarss Praha kesklinnas.
Tšehhi ametiühingute korraldatud protestimarss Praha kesklinnas. Foto: SCANPIX

Tšehhi ametiühingute korraldatud streik seiskas esmakordselt selle tegutsemise ajaloos Praha metroo, üle kogu riigi on häiritud rongi- ja bussiliiklus.

Ka toimus linnas protestimeeleavaldus. Taolised aktsioonid on mõeldud protestiks valitsuse fiskaalpoliitika vastu, vahendas AFP.

«Streik leiab aset sotsiaalse dialoogi ebaõnnestumise tõttu, kuna valitsus ei taha pidada läbirääkimisi ametiühingute ettepaneku üle, mille eesmärgiks on kaitsta keskmise ja madala sissetulekuga töölisi,» rääkis ühistranspordi ametiühingu liidu esimees Lubos Pomajbik.

Peaministri Petr Necase juhitav paremtsentristlik valitsus plaanib tõsta makse, kärpida sotsiaalabi ja tõsta pensioniiga. Ametiühingud nõuavad valitsuse tagasi astumist.

Arvamusküsitlused näitavad, et 90 protsenti tšehhidest pole valitsuse tegevusega rahul.
Kolmest parteist koosnev koalitsioon, mis moodustati vähem kui aasta tagasi, tahab viia eelarve tasakaalu 2016. aastaks.

Peaminister on kinnitanud, et reforme seisma ei panda, kuid tegi ettepaneku nende üle nõu pidada.

Tšehhis on tööliste meeleavaldused haruldased. Näiteks viimane suur tööseisak seiskas seal raudtee mitmeks päevaks 1997. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles