Kes on Tai poistega kolm päeva koopas veetnud arst? (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Richard Harris.
Richard Harris. Foto: Kuvatõmmis videost

Austraalia arsti Richard Harrise viis sügavale Tai põhjaosas asuvasse Tham Luangi koopasse haruldane annete kombinatsioon, vahendab BBC.

Metssigade-nimelise jalgpallimeeskonna liikmed ja nende treener avastati sügavalt koopast enam kui nädal pärast seda, kui nad kaduma jäid. Tais puhanud Harris katkestas juhtunut kuuldes oma plaanid ja pakkus end appi.

Ta suundus koopasse poiste tervist hindama ja jäi nendega kolmeks päevaks. Tema suuniste kohaselt toimetati sealt keerulise operatsiooni käigus esmalt välja nõrgimad poisid, neile järgnesid ülejäänud.

Harris oli üks viimaseid päästjad, kes mäesügavustes asuvast koopast lahkus ja kergendus asendus kiiresti ängiga – kolmapäeval selgus, et arsti isa suri veidi pärast päästetööde lõppemist.

Austraalia valitsuse teatel palusid Briti sukeldujad ja kõrged Tai valitsusliikmed päästetöödele appi just Harrist. «Ta mängis päästetöödes keskset rolli,» märkis Austraalia välisminister Julie Bishop.

Harrise sõber Sue Crow märkis, et arsti isetu ja rahulik olek oli koopas lõksus olnud poistele kindlasti abiks. «Ta on lastega imeline ja tegi kindlasti kõik endast oleneva, et nad olid parimal võimalikul viisil evakuatsiooniteekonnaks valmistunud.»

Harris on kogenud sukelduja ja ta tegeleb ka allveefotograafiaga. Ta on läbinud sukeldumisekspeditsioone Austraalias, Uus-Meremaal, Hiinas ja Jõulusaarel. 2011. aastal osales ta oma sõbra Agnes Milowka surnukeha päästetöödel. Naine hukkus Lõuna-Austraalias koopasukeldumise käigus, kui ta hapnik otsa sai.

Video vahendusel Austraalia peaministri Malcolm Turnbulliga rääkides ütles Harris, et kangelased olid hoopiski koopas lõksus olnud 12 last ja Tai mereväe sukeldujad, kes nende eest hoolt kandsid.

Harris on keeldunud meediaga rääkimast, tema ülemuse Andrew Pearce’i sõnul leinab ta oma isa ning on palunud privaatsust.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles