Poola peaminister lubas presidenti põlvili paluda

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola peaminister Donald Tusk (vasakul) ja president Lech Kaczyński.
Poola peaminister Donald Tusk (vasakul) ja president Lech Kaczyński. Foto: AFP / Scanpix

Poola valitsusjuht Donald Tusk palus konservatiivsel presidendil Lech Kaczyńskil mitte panna vetot pensioniseadust puudutavale eelnõule.


«Ma usun, et president mõistab, et selle juhtumi puhul oleks veto panemine vastuvõetamatu,» ütles Tusk ja lisas, et tal on «usku presidendi aususesse ja sündsusesse», kuid vajadusel on ta valmis «paluma presidenti põlvili», vahendas Polskieradio.

Liberaalne peaminister soovib parlamendi alamkojas suruda läbi seaduseelnõud, mille kohaselt väheneks varem pensionile jäävate inimeste hulk hinnanguliselt ühelt miljonilt 250 000 inimeseni. Seadusmuudatuse alusel ei saaks varem pensionile jääda muuhulgas ka Poola õpetajad, raudteetöötajad ja ajakirjanikud.

Tuski sõnul läheb senine seadus riigile liiga kulukaks, makstes maksumaksjale aastas 20 miljardit zlotti. Seadusmuudatusele seisavad vastu aga ametiühingud, opositsiooniparteid ja president ning see on toonud riigis kaasa mitmeid meeleavaldusi.

Eile õhtul lükkas seim tagasi presidendi ettepaneku, mille kohaselt oleks senist pensioniseadust pikendatud veel aasta võrra.

Tüli Tuski ja Kaczyński vahel sai alguse juba 2005. aastal toimunud presidendivalimistel, kus konservatiivne Kaczyński suutis oma liberaalset pearivaali Tuski teises voorus edestada. Kaks aastat hiljem saatis Tuski edu aga ennetähtaegsetel parlamendivalimistel ja tema juhtimisel moodustati valitsuskoalitsioon.

Eelmisel kuul sattusid poliitikud taas tülli, kui Poola euroskeptiline president otsustas vaatamata pea- ja välisministri soovitustele sõita Euroopa Liidu tippkohtumisele. Poola meedia teatel võib juhtivate poliitikute vaheline konflikt jõuda ka riigi Konstitutsioonilisse Tribunali.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles