Britid ootavad ärevalt Trumpi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump ja Briti peaminister Theresa May eile Brüsselis NATO tippkohtumisel.
USA president Donald Trump ja Briti peaminister Theresa May eile Brüsselis NATO tippkohtumisel. Foto: Markus Schreiber / AP/Scanpix

Meeleavaldused on juba alanud, politsei puhkused tühistatud ja peaminister valmistub võimalikeks solvanguteks ning prohmakateks: USA presidenti Donald Trumpi oodatakse kohe-kohe Suurbritanniasse, vahendab Guardian.

Trumpi lennuk peaks Londonis maanduma täna pärastlõunal ning visiit kestab neli päeva. Edasi sõidab Trump Soome Helsingisse kohtuma Vene presidendi Vladimir Putiniga.

Briti peaminister Theresa May on panustanud palju poliitilist jõudu, kindlustamaks soojad suhted tihti kapriisse USA presidendiga. Tema ja kolm päeva välisministrina ametis olnud Jeremy Hunt loodavad, et seda jõudu pole tühja kulutatud.

Enne visiiti kiitis May ülevoolavalt sooje transatlantilisi suhteid, kuid vältis otseselt Trumpi nime mainimist.

Ametlikult on tegu töövisiidiga, mis kuulutati välja aprillis. Ametlik riigivisiit tühistati meeleavalduste hirmus. Sellest hoolimata loodab May, et küllus ja kuninglik pere meelitavad Trumpi ego piisavalt.

Täna õhtul korraldatakse Trumpi auks pidulik õhtusöök Winston Churchilli sünnikohas Blenheimi palees. Sinna on kutsutud ka suur hulk tuntud ettevõtjaid. Teda tervitab Briti sõjaväe orkester ja saadavad ära Šoti jalaväe torupillid.

Homme korraldatakse Trumpile Briti ja USA ühisvägede terroritõrje operatsiooni demonstratsioon. Seejärel kohtub ta Mayga ning suundub koos abikaasa Melania Trumpiga Windsori lossi, et kuninganna Elizabeth IIga teed juua. Seekord laulab talle serenaadi Briti regulaararmee üksus.

Ka menüü on loodud eesmärgiga Trumpile heameelt valmistada. Seetõttu lisati sinna näiteks veisepraad, pudingud ja jäätised.

Edasi sõidab Trump Šotimaale, kus ta tõenäoliselt veedab nädalavahetuse oma kuurordis golfi mängides.

Kogu kava eesmärk on teda eemal hoida massimeeleavaldustest, millega Šotimaal alustati juba kolmapäeval. Täna kogunevad protestijad Londonisse, kus lastakse parlamendi kohale lendu ka hiiglaslik «Beebi Trumpi» kujutav õhupall.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles