NATO liidrid kogunevad Trumpi nõudmiste tõttu erakorralisele kohtumisele (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: MISCHA SCHOEMAKER / DPPA/Sipa USA/Scanpix

Brüsselis NATO  tippkohtumisel viibivad liikmesriikide liidrid korraldavad täna USA presidendi Donald Trumpi kulutusnõudmiste tõttu erakorralise kohtumise.

Trump kritiseeris täna taas NATO liitlaste madalaid kaitsekulutusi ja nõudis neilt pikas perspektiivis nelja protsendi SKT kulutamist kaitsele.

Ühe anonüümsust palunud diplomaadi sõnul kasutas Trump Gruusia ja Ukrainaga kohtudes ära oma rääkimisaega, et kulutuste jagamise teema juurde naasta. Juhtunu valguses otsustas NATO peasekretär Jens Stoltenberg erakorralise kohtumise kokku kutsuda.

«Saksamaa hakkas äsja maksma Venemaale, riigile, kelle eest nad tahavad kaitset, miljardeid dollareid oma energiavajaduste eest, mis tulevad uue torujuhtme kaudu Venemaalt. Pole vastuvõetav! Kõik NATO riigid peavad täitma oma kahe protsendi lubadust ning liikuma lõpuks nelja protsendi juurde!» säutsus Trump täna.

Donald Trump pakkus eile, et liikmesriigid võiksid tulevikus kulutada kaitsele kahe protsendi asemel neli protsenti sisemajanduse kogutoodangust. Sama päeva hommikul kritiseeris ta gaasijuhtmeprojekti Nord Stream 2, mis võimaldab tema sõnul Venemaal Saksamaa vangi võtta.

NATO liikmesriikide liidrid leppisid 2014. aasta Walesi tippkohtumisel kokku püüelda aastaks 2024 eesmärgi poole tõsta kaitsekulutused kahe protsendini sisemajanduse kogutoodangust (SKT). Sel aastal peaksid eesmärgini jõudma kaheksa riiki. Praegu kulutab kaks protsenti SKTst kaitsele neli liikmesmaad.

NATO hinnangul jõuavad 2024. aastaks eesmärgini 15 ehk napilt üle poole liikmesriikidest.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles