Trump: NATO on tugevam kui kahe päeva eest, sest olin karm (35)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Yves Herman / Reuters/Scanpix

President Donald Trump ähvardas täna NATO tippkohtumisel USA alliansist välja viia ja hakata julgeolekuvallas üksi tegutsema, kui liitlased ei asu kohe täitma NATO kaitsekulutuste eesmärki kaks protsenti SKTst.

Trump hoiatas tõsiste tagajärgede eest, kui liitlased ei hakka otsekohe kaitsekulutusi tõstma ja katkestas hommikuse kohtumise Gruusia ja Ukraina liidritega.

NATO peasekretär kutsus seejärel otsekohe kokku alliansi liidrite erakorralise kohtumise ning partnerriikide ja Euroopa Liidu esindajad lahkusid nõupidamisruumist.

NATO liidrid arutasid tippkohtumisel koormajagamist eile ning täna peetavad arutelud pidid keskenduma teistele teemadele.

Trump: ma ei muuda oma arvamust, sest olen väga stabiilne geenius.

Trump kritiseeris täna hommikul taas NATO liitlaste madalaid kaitsekulutusi ja nõudis neilt pikas perspektiivis nelja protsendi SKT kulutamist kaitsele.

«Saksamaa hakkas äsja maksma Venemaale, riigile, kelle eest nad tahavad kaitset, miljardeid dollareid oma energiavajaduste eest, mis tulevad uue torujuhtme kaudu Venemaalt. Pole vastuvõetav! Kõik NATO riigid peavad täitma oma kahe protsendi lubadust ning liikuma lõpuks nelja protsendi juurde!» säutsus USA riigipea.

Enne Suurbritanniasse lahkumist pidas Trump aga pressikonverentsi, kus väitis, et saavutas kokkuleppe, millega kaitsekulutuste koorma jagamine võrdsustub. «Meil oli imeline kohtumine. Kõik said nii hästi läbi ja nõustusid rohkem kulutama.»

Kui Washington Posti ajakirjanik küsis, kas USA president muudab oma arvamust, kui lennukisse jõuab, ütles Trump, et ta ei tee seda, sest on väga stabiilne geenius. «Ei mina ei tee seda, teised teevad. Mina olen väga stabiilne geenius.» 

«Minu siinsed kolleegid tänasid mind, et nõustusin (Vene president Vladimir) Putiniga kohtuma,» märkis Trump ja lisas, et tegu on lihtsalt kohtumisega.

«Ma arvan, et ma meeldin neile Suurbritannias väga ja nad nõustuvad minuga immigratsiooni küsimustes,» ütles Trump Guardiani ajakirjaniku küsimusele, mida president arvab brittide kavandatud meeleavaldustest.

Kommentaarid (35)
Copy
Tagasi üles