Saksa kohus lubas Puidgemonti Hispaaniale välja anda (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carles Puigdemont.
Carles Puigdemont. Foto: HANNIBAL HANSCHKE / REUTERS/Scanpix

Saksa kohus otsustas täna, et tagandatud Kataloonia presidendi Carles Puigdemonti väljaandmine Hispaaniale võib sündida, kuid ainult korruptsioonisüüdistuste alusel, vahendab AFP.

Puigdemont peeti Saksamaal kinni tänavu märtsis, sest Hispaania oli väljastanud tema vastu üle-Euroopalise vahistamismääruse. Madrid tahab, et ta naaseks Hispaaniasse ja astuks kohtu ette süüdistatuna mässus. Süüdi mõistetuna võib teda ees oodata kuni 30 aasta pikkune vangistus.  

Schleswig-Holsteini liidumaa kohus vabastas ta 6. aprillil kautsjoni vastu, kui leidis, et teda ei ole võimalik mässu süüdistuse eest Hispaaniale välja anda, sest see pole Saksa seaduste alusel kriminaalkorras karistatav.

Kohtunike sõnul olnuks lähim süüdistus riigireetmine, kuid see polnud Puigdemonti suhtes pädev, sest tema tegevus ei hõlmanud vägivalda. Nad kordasid oma arvamust täna. «Kataloonia endise valitsusjuhi tegevus ei ole Saksa seaduse silmis võrdne riigireetmise ega ka avaliku rahu rikkumisega,» teatas kohus.

Avalike vahendite väärkasutamise eest on ette nähtud kuni 12-aastane vangistus.

Avaliku rahu rikkumise süüdistust ei saanud kohtu hinnangul Puigdemonti suhtes kasutada, sest ta oli seotud vaid iseseisvusreferendumi korraldamisega.

Kohus märkis, et Hispaanial on võimalik Puigdemonti kohtu ette viia vaid süüdistustega, mis on väljasaatsmisotsuses heaks kiidetud. Seetõttu peaks Madrid Puigdemonti vastu esitatud mässusüüdistuse hülgama, kui ta Saksamaalt Hispaaniasse naaseks.

«Saksa õiguslik süsteem ütleb, et 1. oktoobril peetud referendum ei olnud mäss,» säutsus Puigdemont, kes pidas Saksa kohtu otsust suureks võiduks.

Samas kiitis kohus heaks avalike vahendite väärkasutamise süüdistuse, mis on seotud Kataloonia referendumi rahastamisega. Lisaks lükkas see tagasi Puigdemonti argumendi, et Hispaaniasse naastes riskib ta poliitilise tagakiusamisega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles