Saksamaa välistas sõjalise sekkumise Süürias

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kaitseminister Thomas de Maiziere (keskel) Afganistanis.
Saksa kaitseminister Thomas de Maiziere (keskel) Afganistanis. Foto: SCANPIX

Saksamaa kaitseminister Thomas de Maiziere välistas Saksa sõdurite saatmise Süüriasse, kui NATO peaks selles riigis alustama sõjalisi operatsioone.

«Otsus on sama, mis Liibüa puhul – me ei võta sellest osa,» kinnitas de Maiziere Der Spiegelile antud usutluses, vahendas uudistevõrk AFP.

Ministri sõnul ei usu ta siiski, et ÜRO Julgeolekunõukogu kiidaks heaks resolutsiooni, mis lubaks NATO-l Süüria tsiviilelanikkonna kaitseks sõjaliselt sekkuda.

Ühendriigid ja mitmed Euroopa riigid püüavad ÜRO Julgeolekunõukogus läbi suruda resolutsiooni, mis mõistaks hukka Süüria võimude tegevuse. Julgeolekunõukogu vetoõigusega liikmesriigid Hiina ja Venemaa on aga kinnitanud, et nemad Süüria-vastast resolutsiooni ei toeta.

Julgeolekunõukogu roteeruv liige Saksamaa ei toetanud märtsis ka sõjalise operatsiooni alustamist Liibüas.

«Kui midagi alustada, peab alati teadma, kui kaua seda suudetakse jätkata,» kommenteeris de Maiziere, kes kritiseeris asjaolu, et Liibüa-operatsioonil puudub lõpptähtaeg, läbimõeldud tegevuskava ning selge eesmärk.

Kaitseministri sõnul on vähetõenäoline, et Saksamaa võiks Liibüa režiimi langedes sinna saata rahuvalveüksuse. «Rahvusvaheline rahuvalveüksus on hüpoteetiline võimalus, mis on vajalik ainult siis, kui Liibüa laguneb ning tekib vajadus vaenupooli lahutada,» lausus de Maiziere, kes avaldas lootust, et Liibüa jääb ühtseks riigiks ning võtab suuna demokraatiale.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles