Kas Merkel toimetas May Brexiti plaani?

Deutsche Welle
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister Theresa May ja Saksa kantsler Angela Merkel.
Briti peaminister Theresa May ja Saksa kantsler Angela Merkel. Foto: CHRIS J RATCLIFFE / AFP/Scanpix

Suurbritannia peaminister Theresa May ütles oma valitsusliikmetele, et tema Brexiti plaani muutmine pole võimalik, sest Saksa kantsler Angela Merkel kiitis selle juba heaks, vahendab Deutsche Welle. Kaks valitsusjuhti on viimase nädala jooksul kohtunud kaks korda.

«Ei, see pole võimalik, sest olen Merkeliga selles juba kokku leppinud,» olevat May öelnud läinud nädalal valitsusele Brexiti kava esitades.

Taoliseid süüdistusi on teinud Euroopa Liidust täielikku eraldatust soovivad Briti poliitikud ja osa Briti meediast.

Merkeli Brexiti seisukoht on seni olnud aga järjekindlalt, et läbirääkimised on ELi ametnike, mitte liikmesriikide asi. Samas on kaks liidrit kohtunud 5. juulist saadik kaks korda: päev enne Brexiti ettepanekute kokkuvõte esitamist ministritele ja 10. juulil, kui Merkel viibis Londonis Balkani tippkohtumisel.

Poliitilisele kaosele andis läinud nädalal lisa välisminister Boris Johnsoni ja Brexiti-ministri David Davise tagasiastumine vaid mõned päevad enne, kui May dokumenti esitles.

«Esimest korda aastakümnete jooksul taastame kontrolli oma piiri üle,» ütles May eitades, et Merkel tema Brexiti kava toimetanud on. «Tegu on Brexitiga, mida meie riik nõudis ja peaministrina viin mina selle Brexiti ellu.»

Täna avaldatud kava Brittide lahkumiseks EList 2019. aasta märtsis täidab May sõnul just seda eesmärki.

Dokumendi eesmärgiks on kindlustada kaubandusuhted ja niinimetatud kõva piiri puudumine Iirima ja Põhja-Iirima vahel.

May pidi plaani täna Brüsselis NATO tippkohtumisel viibides Brexiti kava kaitsma ka USA presidendi Donald Trumpi ees, kes suundus kohe peale seda Londonisse töövisiidile. 

USA president Donald Trump. 
USA president Donald Trump. Foto: Jaap Arriens / Jaap Arriens/Sipa USA

«Inimesed hääletasid selle (Suurbritannia ja ELi sidemete) lõhkumise poolt,» ütles Trump pressikonverentsil Brüsselis. «Ma eeldaksin, et see on ka see, mida nad teevad, kuid võib-olla valivad nad natuke teistsuguse suuna. Ma ei tea, kas see on see, mille poolt nad (rahvas) hääletasid.» 

May kinnitas, et tema ettepanekud EList lahkumiseks vastavad brittide nõuetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles