NATO: Liibüa õhurünnakus hukkus tsiviilisikuid

Kadri Veermäe
, Postimehe välistoimetuse suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tripolis üleeile raketitabamuse saanud eluhoone.
Tripolis üleeile raketitabamuse saanud eluhoone. Foto: SCANPIX

NATO tunnistas, et üleeile öösel Tripolis toimunud õhurünnaku käigus hukkus tsiviilisikuid. Liibüa ametlike allikate teatel elas raketitabamuse saanud majas vähemalt 15 inimest, kellest 9 suri.

Õhurünnak on senini selgeim juhtum, kus NATO rünnakud on põhjustanud tsiviilisikute hukkumise.

NATO osalust Liibüas on pingestanud mõnede liikmesriikide seisukoht, et  operatsioon nõuab rohkem aega ja ressursse kui planeeritud.

NATO sõnul oli rünnak suunatud ühe Liibüa sõjalise rajatise vastu, kuid NATO lastud rakett ei tabanud sihtmärki.

NATO Liibüa-operatsiooni juht Charles Bouchard sõnas, et NATO kahetseb süütute tsiviilisikute hukkumist. Ta lisas, et kuigi juhtumi üksikasjad on veel uurimisel, on alust arvata, et õnnetuse põhjustas viga relvasüsteemis, vahendab REUTERS.

Reporterid nägid pühapäeva varahommikul, kuidas Tripolis Souq al-Juma piirkonnas tõmmati rusude vahelt välja mitu surnukeha.

Hiljem näidati neile kohalikus haiglas kahe lapse ning kolme täiskasvanu surnukehi, kes ametnike andmeil hukkusid pommitamise käigus.

NATO on rünnanud Liibüat selle aasta 19. märtsist alates, operatsiooni eesmärgiks on olnud Gaddafi valitsuse vastu protesteerivate tsiviilisikute kaitse. Liibüa liider Muammar Gaddafi sõnul on tegu koloniaalagressiooniga, mille eesmärgiks on varastada naftat.

Pinged NATO liikmesriikide vahel on kasvamas, kuna operatsioon on kestnud juba kauem, kui esialgselt ette nähtud ja sellest hoolimata on Gaddafi jätkuvalt võimul.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles