Gruusia süüdistab Venemaad Perevi küla osseetidele andmises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Osseetia liider Eduard Kokoitõ.
Lõuna-Osseetia liider Eduard Kokoitõ. Foto: Reuters / Scanpix

Gruusia välisministeerium avaldas nördimust Perevi külas tekkinud olukorra üle ning süüdistab Venemaad kavatsuses anda seal asuvad tõkkepostid Lõuna-Osseetia kontrolli alla.


«Kõige rohkem nördima panev on, et Vene väed kavatsevad Perevis püstitatud seadusevastased tõkkepostid üle separatistlikele võimudele alluvatele bandiitlikele rühmitustele. Seda kinnitab fakt, et eile õhtul tungis Perevisse mitukümmend relvastatud isikut, hõivates Vene tõkkepostid,» seisab Gruusia välisametkonna pühapäevases avalduses, vahendas Interfax.

Thbilisi hinnangul suurendab säärane tegevus «pooltevahelise konfrontatsiooni riski ning seab kohalike elanike julgeoleku kahtluse alla, tekitades uue vastasseisu ja etniliste puhastuste ohu».

Gruusia kutsub rahvusvahelist üldsust, ennekõike Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni ning Euroopa Liitu, olukorda sekkuma.

Gruusia välisministeerium hoiatab, et «vastutus sündmuste võimaliku arengu eest mõlemas konfliktitsoonis lasub täielikult Vene poolel, sest olukorda neis tsoonides kontrollivad just Vene väed».

Tshinvali eitas omakorda Lõuna-Osseetia sõdurite tungimist üle Gruusia piiri.

«Meie väed ei ole piiri Gruusiaga kunagi ületanud ja asuvad üksnes Lõuna-Osseetia aladel paiknevates asulates. Paistab, et Gruusia juhtkonnal on geograafiatundmisega päris pahad lood, nad ei tea isegi oma riigi piire,» ütles separatistliku Lõuna-Osseetia president Eduard Kokoitõ pühapäeval.

Tema sõnul «sisenesid Lõuna-Osseetia üksused Perevi külla, mis paikneb Lõuna-Osseetia territooriumil, ning asuvad seal riigipiiri märkima».

«Samuti pannakse piir paika Leningori rajoonis, mis on samuti Lõuna-Osseetia osa. Meile pole võõraid alasid tarvis,» rõhutas võimujuht.

Perevi küla on olnud alates augustisõjast Vene vägede kontrolli all. Vene relvajõud tõmbusid augusti algul Lõuna-Osseetiat ümbritsevast puhvertsoonist tagasi, kuid säilitasid Perevis kontrollpunkti.

Gruusia julgeolekuametnike teatel alustasid Vene väed laupäeval külast lahkumist, nende asemel sisenesid külla «kümned Lõuna-Osseetia maakaitseväelased».

EL-i missioon väljendas pühapäeval muret olukorra pärast Perevis ja kutsus kõiki osapooli «hoiduma provokatsioonidest».

Missioon teatas avalduses, et Vene väed on korduvalt keeldunud Perevi kontrollpunktist lahkumast, kuigi see jääb Lõuna-Osseetia piirist lääne poole.

«Kohapealne olukord näib viitavat, et Vene relvajõud asendatakse Perevis Lõuna-Osseetia 'de facto' võimude jõududega,» märkis EL-i missioon. «See pingestaks olukorda Perevis ja selle ümbruses veelgi.»

Gruusia siseministeeriumi teatel elab Perevis umbes 1100 inimest. Ministeerium hoiatas, et inimesed võivad hakata külast lahkuma ja nimetas olukorda «etnilise puhastuse jätkumiseks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles