Britid plaanivad lahkuda ühisturult, kuid jätta alles viisavaba liikumise (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brexiti-vastane meeleavaldus Londonis parlamendihoone juures.
Brexiti-vastane meeleavaldus Londonis parlamendihoone juures. Foto: TOLGA AKMEN / AFP / SCANPIX

Briti valitsuse täna avaldatud kavast sidemete kohta Euroopa Liiduga pärast Brexitit selgub, et Ühendkuningriik plaanib lahkuda Euroopa Liidu ühisturult ja tolliliidust ning minna oma teed ka teenuste sektoris. Euroopa Liidu kodanikele jääb kehtima siiski viisavabadus ja mõningane ligipääs tööturule.

Kavas kutsutakse looma vabakaubandusala ja ühtset reeglistikku Euroopa Liiduga kaupade ja põllumajandustoodete vallas vastutasuks piirikontrollideta kaubanduse eest. Sellega tahetakse vältida tarneraskusi auto- ja muus töötlevas tööstuses, mis saavad oma toodete valmistamiseks osi mitmest riigist.

Suurbritannia hakkaks tegutsema «justkui ühendatud tollialal» ELiga. See, kas kolmandatest riikidest pärit toodete lõppsihtkoht on Ühendkuningriik või EL, tehakse kindlaks tehnoloogiaga ning Ühendkuningriiki jäävatelt kaupadelt võetakse asjakohane tollimaks, lisatakse kavas.

Valitsuse hinnangul võimaldab see hoida Iirimaad ja Põhja-Iirimaad ühendav piir täiesti avatuna.

Kava alusel ei näe valitsus ette vabakaubandust teenuste sektoris, mis moodustab Briti majandusest 80 protsenti. Valitsuse hinnangul annab see Ühendkuningriigile «vabaduse kaardistada oma tee», kuigi see tähendaks senisest väiksemat ligipääsu ELi turgudele.

Londonis asuv finantsteenuste keskus ehk City peab aktsepteerima, et ettevõtted jäävad ilma nn passiõigusest ehk võimalusest müüa oma teenuseid üle ELi. Valitsus asub selles vallas otsima hübriidlahendust, öeldakse kavas.

Kavaga tahetaks hoida riik suuremates ELi ametites, kaasa arvatud Euroopa Lennundusohutusametis (EASA), Euroopa Ravimiametis (EMA) ja politseiametis Europol.

Kui Ühendkuningriik lahkub E-ist, siis sellega lõpeb ELi kodanike automaatne õigus riigis elada ja töötada. Samas peaksid ELi kodanikud saama reisida Ühendkuningriiki viisavabalt turismi või ajutise ettevõtluse eesmärgil. Lisaks tuleb luua võimalused, mis lubaksid noortel ja tudengitel Ühendkuningriigis elada ja töötada, lisatakse kavas.

Kava avaldamisele eelnevalt lahkus valitsusest mitu ministrit. Peaminister Theresa May erakonna käremeelseimad Brexiti pooldajad on kavas sätestatu pärast May peale pahased, sest nende hinnangul jääks kava teostumisel riik ELiga liiga seotuks.

May ütles eessõnas, et Brexiti leppe sõlmimine ELiga nõuab pragmaatilisust ja kompromissi mõlemalt poolelt.

Värske Brexiti-minister Dominic Raab tutvustamas valitsuse kava Euroopa Liidust lahkumiseks.
Värske Brexiti-minister Dominic Raab tutvustamas valitsuse kava Euroopa Liidust lahkumiseks. Foto: HO / AFP / Scanpix

Plaani esitles parlamendi alamkojas uus Brexiti-minister Dominic Raab. Avasõnas ütles ta, et kava ärgitab looma uuenduslikku ja pretsedenditud majanduspartnerlust Ühendkuningriigi ja ELi vahel.

«Peame olema väljakutse väärilised ning haarama võimalustest, mille Brexit Ühendkuningriigile avab,» lausus Raab.

Brexiti üks juhtivaid hääli ja hiljuti välisministri kohast loobunud Boris Johnson aga ütles, et ELi reeglite järgimine nende muutmise võimaluseta ähvardab teha Ühendkuningriigist koloonia. Tema hinnangul annab kava riigile pooliku Brexiti.

Ühendkuningriik kuulub praegu ELi tolliliitu ja ühisturgu, mis lubab bloki 28 liikmesriigil teineteisega vabalt kaubelda. Ühendkuningriigi jaoks lõpeb see märtsis, kui riik blokist lahkub.

Täna avaldatud 98-leheküljeline kava on Briti valitsuse seni kõige üksikasjalikum vastus küsimusele, mis tuleb tolliliidu ja ühisturu asemele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles