Kelam: Euroopa vajab küberkaitse koordinaatorit

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunne Kelam
Tunne Kelam Foto: Mihkel Maripuu

Euroopa Parlamendi saadiku Tunne Kelami algatusel toimus täna Brüsselis debatt «Küberjulgeolekualased väljakutsed Euroopale ja USAle».

EL ja USA käivitasid 2010. aasta novembris EL-USA küberjulgeoleku töörühma, mille eesmärgiks seadis Euroopa Komisjoni volinik Malmström «konkreetsete tulemuste saavutamise ühe aasta jooksul».

Tänasel arutelul analüüsiti küberjulgeoleku poliitika hetkeseisu,  EL-USA sellealast koostööd ning valmisolekut küberohtudest tingitud väljakutsetele.

Euroopa Parlamendi julgeoleku-ja kaitse allkomisjoni liige Tunne Kelam esines ettekandega «Küberjulgeoleku väljakutsed ja Atlandi-ülene koostöö neile reageerimisel.»

Kelami sõnul kujunes konverentsi märksõnaks «koordinatsioon». See ei piirdu vaid riikide ja rahvusvaheliste organisatsioonide koostööga, vaid näeb erasektori olulist ning mitmes valdkonnas asendamatut rolli küberjulgeoleku tugevdamisel.

«Arutades NATO ja Euroopa Liidu suhteid antud küsimuses, leidsid osalejad, et praktilise väljundi otsimisel tuginevad kõik pooled valdavalt erasektorile, milles võiks näha eri asutuste vaheliste ebakõlade koordineerimise vahendit,» ütles Kelam.

Kelam tutvustas Euroopa Parlamendi  julgeoleku- ja kaitse allkomisjoni tellitud uurimust Euroopa Liidu  küberjulgeoleku olukorrast ja perspektiividest, mis avalikustati alles eelmisel nädalal. Uurimuses osalesid Kelami sõnul ka Eesti spetsialistid. Dokument on mõeldud lähtekohaks Euroopa Parlamendi tulevasele küberkaitse teemalisele raportile. 

Kelami väitel on ELi institutsioonide valmidus kaitsta end küberrünnakute vastu suhteliselt madal. Siiani puudub konkreetne keskus, mis koondaks ühte ja koordineeriks kujuneva ELi   küberjulgeolekupoliitika eri elemente. Ka liikmesriikide valitsuste tase küberkaitse alal on väga erinev ning enamusel puudub selles vallas tõhus riiklik strateegia.  

Eesti esindaja Euroopa Parlamendis toetas ideed luua ELi  küberjulgeoleku koordinaatori ametikoht Euroopa Komisjoni struktuurides.  Kelam tõdes, et ELi  välis-ja julgeolekupoliitika ning  kujunev välisteenistus pole suutnud küberjulgeoleku väljakutseid ja vajadusi piisavalt integreerida välispoliitika orgaanilise komponendina. 

Ta tegi ettepaneku alustada keerukat koordineerimist praktilisest ülesandest – üritada kehtestada ettevõtete küberjulgeoleku Atlandi-ülesed ühtsed piisavad standardid.

Koos Bertelsmanni sihtasutuse Washingtoni bürooga  korraldatud ürituse peakõnelejateks olid mainekad eksperdid: Melissa Hathaway Harvardi ülikoolist, endine George W. Bushi ja Barack Obama küberjulgeolekunõunik ning endine Rahvusliku Julgeoleku Nõukogu vanemjuhataja küberruumi alal; Jim Lewis, Strateegiliste ja Rahvusvaheliste Uuringute Keskuse  tehnoloogia ja avaliku poliitika osakonna juhataja; David Pollington, Microsofti korporatsiooni julgeolekusuhete direktor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles